Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mešić uzimao od bolničkog kredita

mirsad mesic-zeljezara avazMirsad Mešić, predsjednik Odbora SDP-a ZDK, uskoro bi mogao napustiti ovu fotelju, a da i ne dočeka naredne izbore. Mešić, istovremeno i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uspio je u ovom kantonu unazaditi SDP koliko nisu svi njegovi prethodnici zajedno. 

Iako je isključivo zahvaljujući odanim kadrovima oko sebe uspio o(p)stati poslije nekoliko afera, loši rezultati ubrzo će primorati Mešića da odstupi. Na njegovo mjesto, nezvanično, treba doći Senaid Begić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje. 

Smjena stranca

Duga je lista Mešićevih grijeha, poput onoga kada je zaposlio kćerku u Termoelektranu Kakanj, i to s nekoliko telefonskih poziva. Posuo se pepelom i rekao da je, prije nego što je odlučio zloupotrijebiti položaj, pitao stranačke kolege “je li veliki grijeh to što čini”. 

Do dolaska SDP-a na vlast, Mešić je vodio privatnu firmu VM, koja se uglavnom bavila minerskim radovima i rušenjima starih neupotrebljivih objekata. Kada je postao vlast, da bi izbjegao sukob interesa, Mešić je firmu “zaledio”, a kadrovi su se našli u nekoliko firmi bliskih SDA. 

Mešić je kumovao i u nekoliko smjena, od načelnika Ginekologije Kantonalne bolnice Zenica Palestinca dr. Džamala Badera, pa do bivšeg premijera ZDK Fikreta Plevljaka. Bader kaže da je od više ljudi iz SDP-a čuo da je smijenjen “jer se Mešiću ne sviđa da stranac vodi jedan odjel u bolnici”. Šef zeničkog SDP-a, pak, tvrdi da ga ta smjena ne zanima. 

Ipak, zanimala ga je smjena “njegovog čovjeka”, Plevljaka. Kada je ovaj odlučio raditi po zakonu, a ne Mešićevim željama, Mešić je ishodio njegovo uklanjanje te na njegovo mjesto doveo Muniba Husejnagića, koji je prethodno doživio debakl u bici za mjesto načelnika Zenice od Husejina Smajlovića (SDA). Plevljak je prije (i poslije) imenovanja na mjesto primjera visoko kotirao unutar “Sarajevo-osiguranja”. 

Navodno, prilikom rušenja jednog od dimnjaka zeničke „Željezare“, koje je izvodila Mešićeva firma, dio dimnjaka srušen je na trafostanicu, pa je Plevljak posredovao da osiguranje, a ne firma, plati štetu od 450.000 KM. Ljubav je pukla tokom gradnje i opremanja operativnog bloka s centralnom intenzivnom njegom i centralnog energetskog bloka Kantonalne bolnice Zenica, projekta vrijednog 50 miliona maraka. Dok Mešić tvrdi da je on zaustavio kriminalne radnje, istina i dokazi sa sjednica, govora, medijskih tekstova, govore drukčije. 

Držač 286 eura 

Austrijski robni kredit za opremanje Kantonalne bolnice Zenica, težak 14,5 miliona eura, najavljivan kao izuzetno povoljan, umalo se pretvorio u prevaru stoljeća. Kredit je podrazumijevao, između ostalog, kupovinu stolica s oblogom od vještačke kože po 1.280 eura, držača rolni toalet-papira u WC-u po 286 eura te prijemnog pulta od 28.500 eura (bez PDV-a). Samo na aparatu za ultrazvuk trebalo je ostati “dobar” oko 60.000 eura. I kada je Mešić formalno podržao raskid nečasnih ugovora, Plevljak mu je pred svjedocima prigovorio njegovo “ugrađivanje” kroz građevinske radove.

 

Mujanović: Zbog fotelja narod nas ruši revolucionarnim metodama

Jedan od najvećih Mešićevih kritičara je dr. Jasmin Mujanović, član Predsjedništva SDP-a ZDK. Ovaj vrsni ljekar KBZ-a mjesecima na svom Facebook profilu i u kolumnama na nekim na web-portalima iznosi desetine razloga zbog kojih Mešić mora odstupiti.

– Mešić, kojeg ja doživljavam kao staljinistu, uveo je najNEsocijaldemokratski način rada u SDP ZDK. Samo istina je ono što može spasiti SDP ZDK od propasti. SDP ima i potrebu za reorganizacijom iznutra. Ali, za pravom, istinskom, reorganizacijom i socijaldemokratizacijom. Nema više opravdanja. Nema laganja i umotavanja stvari, niti zbog bilo kakvih magaraca, niti zbog fotelja. Magarci nam kolo vode, nema pravde, poštenja, demokratije. 

Ideja je umrla, ne postoji, samo puka borba za vlast i fotelju. To je prava slika SDP ZDK. Zato nam se dešava to da nas narod ruši, i to revolucionarnim metodama, koje bi trebale biti svojstvene nama, ljevici. I želimo li opstati, moramo se prestati lagati. Sve drugo je ličnointereždžijska ubleha, svojstvena zlatkolagumdžijevskim klonovima, zbog koje, evo, plaćamo ceh – napisao je, između ostalog, u jednom od svojih javnih reagiranja Mujanović.

Dnevni Avaz/Visoko.co.ba