Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Teatru “Total” nagrada žirija publike i nagrada za najbolju mušku ulogu

total godoSinoć je u Bugojnu spuštena zavjesa na 42.izdanje Teatarskog festivala BiH „Fedra 2014“. I ove godine na festivalu se predstavio visočki Tetar „Total“ sa predstavom „Čekajući Godoa“, a prema odluci žirija publike, ova predstava je proglašena najboljom predstavom ovogodišnjeg festivala. Osim nagrade publike, Tetar „Total“ je dobitnik nagrade i za najbolju mušku ulogu, a nagrada je pripala glumcima Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću.

Nagrada “Bugojanska maska” pripala je Katoličkom školskom centru “Sv.Franjo” Opća gimnazija Tuzla, čija je predstava “Antigona”, rediteljice Ivane Milosavljević, proglašena za najbolju na sinoć završenom 42. teatarskom festivalu BiH “Fedra” u Bugojnu.

Još dvije nagrade dobili su članovi KŠC “Sv. Franjo” iz Tuzle – Andrea Lukić dobila je nagradu za ulogu Antigone, dok je Nikolina Tomić dobila nagradu za najbolju autorsku muziku u ovoj predstavi. Po odluci Stručnog žirija (Maja Zećo, Nedžad Begović i Slobodan Perišić) nagrada IDEA PLUS za najbolju režiju pripala je Amelu Ugarku, za predstavu “Ja ili neko drugi” , koju su po tekstu Maje Pelević odigrali članovi bugojanskog Teatra “Fedra.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi “12 zvjezdica” autora Aleksandra Pejakovića, Banjalučkog studentskog pozorišta, a pohvala ansamblu Kulturne scene “Male stvari” iz Trebinja. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je glumcima Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću, za uloge u predstavi “Čekajući Godoa”, Teatra “Total” Visoko.

Nagrada za mušku epizodnu ulogu dodijeljena je Milošu Babiću, članu Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica” Prijedor, za ulogu Viktora u predstavi “Draga Jelena Sergejevna”. Milani Domuzin pripala je nagrada za epizodnu žensku ulogu, za sporedne uloge u predstavi “12 zvjezdica” Banjalučkog studentskog pozorišta. Nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je akterima predstave “Ja ili neko drugi “ Teatra “Fedra” Bugojno.

Žiri publike je za najbolju predstavu na 42. teatarskom festivalu BiH “Fedra” proglasio “Čekajući Godoa” Teatra “Total” iz Visokog. Organizator 42. teatarskog festivala BiH bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstvu s Teatrom “Fedra” iz tog grada, a generalni pokrovitelj Općina Bugojno.

Pomoć u organizaciji pružili su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a i Fondacija za muzičku, scensku i likovnu umjetnost Sarajevo.