Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Restaurirao i Miniku ambasadora Joakima Šmita

asim vranac 1Broj ljubitelja odltajmera u Bosni i Hercegovini svakog dana je sve veći, a jedan od njih je Visočanin Asim Vranac. On se ovim hobijem bavi već skoro 20 godina. U stare automobile zaljubio se još kao 15-godišnjak i od tada traje njegova ljubav prema ljubimcima na četiri točka, kojih trenutno ima 25.

Izuzetno skup

– Sve je počelo 1996., kada sam nabavio prvo vozilo zahvaljujući ocu Salki. Riječ je o Mercedesu 220 iz 1970., popularnoj Miniki, koju i danas imam. Tako je sve počelo, a danas se možemo pohvaliti da smo, vjerovatno, najveći kolekcionari starih vozila u BiH. Tu je najviše Mercedesa, ali imamo i Golfova te Peugeota – govori ovaj strastveni zaljubljenik u oldtajmere.

asim vranac 3Hobi kojim se Asim bavi, izuzetno je skup s obzirom na to da većina dijelova za stare automobile stiže iz Njemačke. Ipak, to nije pokolebalo ovog Visočanina, jer restauracijom starih zaradi novac za ulaganje u obnovu i sređivanje vozila.

– To su izuzetno stara vozila koja zahtijevaju stalnu brigu i pažnju. Ono čime se možemo pohvaliti su dva Mercedesa u našoj kolekciji. Jedan je Mercedes 170 S iz 1950., a drugi šest godina mlađi Mercedes 180 D. Uz njih, imamo i kompletnu kolekciju ovog automobilskog giganta, odnosno sve modele koji su se masovno proizvodili od 1950. To je, zaista, neprocjenjiva kolekcija – hvali nam se Vranac dok pokazuje svoje ljubimce.

Ostao zapanjen

Naš domaćin otkriva nam da ga često posjećuju poznati ljubitelji starih vozila, a jedan od njih bio je i nekadašnji njemački ambasador u BiH Joakim Šmit (Joachim Schmidt), koji je, također, strastveni zaljubljenik u oldtajmere.

asim vranac 4– Kada je ambasador došao u radionicu, ostao je zapanjen vozilima, a onda je odlučio da na restauraciju iz Njemačke doveze svog Mercedesa Miniku. Radovi su trajali četiri mjeseca, a nakon što smo završili, ambasador je dva i po sata obilazio oko auta tražeći grešku. Na kraju je vozilo transportirano u Njemačku. Poslije nekoliko dana, dobio sam i pismo u kojem ambasador Šmit još jednom zahvaljuje na sjajno urađenom poslu. Poslao nam je i sliku Mercedesa kojeg je uspio ponovo provozati njemačkim cestama – ispričao nam je Asim Vranac.

asim vranac 2Golf iz 1974. trostruki prvak

Asimovi oldtajmeri prava su atrakcija visočkog kraja, ali i šire pa se često mogu vidjeti na svadbenim povorkama te u muzičkim spotovima bh. pjevača. Ipak, za jedno vozilo posebno je vezan. Radi se o Golfu 1 iz 1974. godine.

– U njega sam mnogo uložio i s njim idem na izložbe oldtajmera. Do sada je pobrao brojne nagrade u BiH, tri puta sam s njim bio prvi, a u ukupnom poretku moj Golf 1 zauzima drugu poziciju u BiH u klasi “German Style”. Prije nekoliko dana napravio sam njim počasni krug kroz Visoko u znak obilježavanja 40. godišnjice proizvodnje Golfa – kaže Vranac.

DnevniAvaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH