Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Tešnju otvoren Centar za obrazovanje odraslih

czoo tesanjU Mješovitoj srednjoj školi u Tešnju u četvrtak (19.06.2014.) otvoren Centar za obrazovanje odraslih. Uspostavu Centra te stručno osposobljavanje i zapošljavanje CNC operatera, metalobrusača i obrađivača metala rezanjem za preduzeća Mann Hummel, BA Tešanj, Pobjeda d.d. Tešanj i Enker d.d. Tešanj suštinska je odrednica kao i osnova memoranduma o razumijevanju radi provođenja ovog projekta. Tehničku podršku cijeloj ideji dali su USAID – Sida i Firma projekt.

Praktično, radi se o projektu koji podrazumijeva osposobljavanje zaposlenih i dodatno obrazovanje radnika radi zapošljavanja kod poznatog poslodavca. Ovim se na pravi, ali i jednostavna način pomaže privredi što će u mnogome pomoći i donošenje Zakona o obrazovanju odraslih u ZDK. Time bi bilo riješeno pitanje neformalnog obrazovanja u ZDK.

Treba podsjetiti da su memorandum o uspostavi centra potpisali Federalni zavod za zapošljavanje, Vlada ZDK, Agencija za razvoj općine Tešanj, Mješovita srednja škola Tešanj i Udruženje privrednika ove općine.

U prvoj fazi Centar će sa Biroa za zapošljavanje u općini Tešanj osposobiti 30 radnika i to 15 iz preduzeća Pobjeda za zanimanje operater za CNC mašinama, deset radnika iz Mann Hummel-a za zanimanje obrađivača metala rezanjem i pet radnika Enker-a za zanimanje metalobrusača.

U budućnosti Centar će se koristiti, a prije svega prema potrebama tržišta radne snage za dodatno osposobljavanje, usavršavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage za različita zanimanja. Ujedno će obezbjeđivati formalno obrazovanje prilagođenim programima obuke kroz organizovanje različitih kurseva i radionica.