Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Handžić: Zadovoljstvo mi je što sam sa ovom mladom ekipom izborio povratak u Premijer ligu

Mirza  Handjic.jpgRukometna sezona koja je iza nas je bila uspješna kada je Bosna u pitanju. U Prvoj ligi Jug su visočki rukometaši bili uspješni i dominantni, te su se ekspresno vratili u Premijer ligu. Mlada ekipa Bosne je doživjela samo jedan poraz u toku prvenstva i to kada je već sve bilo riješeno po pitanju osvajanja prvog mjesta. Trener ekipe Mirza Handžić je i prije početka sezone najavljivao tako nešto, pa je zbog toga i zadovoljan na kraju, zbrajajući sve što se dešavalo:

– Zacrtali smo sebi cilj, uz pomoć Uprave koja nam je obezbjedila i ljetne i zimske pripreme, ekipa je bila maksimalno fizički spremna za sve napore i na nama je bilo samo da na terenu dokažemo svoju superiornost, što smo na kraju i učinili.

Za Handžića je ovo bila prva sezona koju je kao prvi trener odradio od početka do kraja, iako je i ranije imao brojna iskustva radeći kao pomoćni trener u klubu:

– Moja trenerska karijera je počela 2004.godine, po završetku fakulteta Sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, kada sam radio u omladinskim selekcijama Bosne, a onda sam u sezoni 2006/2007. bio pomoćnik Zdenka Antovića u prvoj ekipi, nakon čega je ekipu preuzeo tadašnji selektor reprezentacije BiH, Halid Demirović, kojem sam također bio pomoćnik na klupi i to su dva trenera od kojih sam puno toga naučio i bila su to sjajna iskustva, koja su mi definitivno pomogla u daljnjem radu, kaže Handžić.

Nakon toga je uslijedio i prvi samostalni trenerski posao:

– U sezoni 2008/2009. sam u jesenjem dijelu sezone bio prvi trener Bosne i tada smo odlično počeli sezonu sa dva gostujuća uspjeha, ali smo kasnije upali u finansijske probleme i zaredali su nešto slabiji rezultati, zbog čega sam odlučio u pauzi između dva dijela prvenstva podnijeti ostavku. Sezona je završila izborenim opstankom, ali se pokazalo da su ti početni uspjesi bili presudni u toj borbi za premijerligaški status.

Trenerski posao je 2009. godine, Handžić zamijenio za ulogu sportskog direktora kluba i to je bila sezona velikih ambicija:

– Imali smo tada vrlo snažnu Upravu koja je željela da se Bosna vrati u sami vrh BH rukometa i to je takođe bilo jedno posebno iskustvo. Tada je Bosna prvi put pokušala sa više „stranaca“ u ekipi napraviti rezultat, a stigao je i trener Aleksandar Savić iz Srbije. Opet su finansijski problemi pokvarili planove, tako da nismo uspjeli u namjerama da osvojimo neki trofej. Nakon toga sam bio koordinator u omladinskim selekcijama kluba, a na trenersku klupu sam se vratio u sezoni 2012/2013, kao pomoćnik tadašnjeg trenera Edhema Sirće.

Bila je to sezona u kojoj je Bosna prvi put ispala iz Premijer lige i tada je pala odluka da se pokuša sa mladim igračima iz vlastitog kadra:

RK Bosna2014 2.jpg– Prihvatio sam odluku Upravnog odbora i preuzeo vođenje prve ekipe u koju su tada ušli vrlo mladi igrači, uglavnom iz kadetske ekipe, uz nekoliko nešto iskusnijih i bio je to pravi izazov. Već sam rekao da se Uprava maksimalno potrudila da nam omogući idealne uslove za rad i sa najmlađom ekipom u ligi, prosjek starosti je bio ispod 18 godina, smo se praktično „prošetali“ do prvog mjesta i to je ono na što sam posebno ponosan, jer smo dokazali da imamo rukometnu budućnost i da se možemo osloniti na svoje snage, uz naravno nekoliko pojačanja koja su neophodna.

Da li to znači da Handžić ostaje trener Bosne?

– Već sam dijelom i odgovorio na to pitanje, jer sam sa predsjednikom kluba Alijom Bojčićem obavio razgovore i složili smo se oko toga da ovoj vrlo mladoj ekipi treba nekoliko pojačanja. Radi se o vrlo talentovanoj generaciji i bilo bi šteta da se to ne iskoristi i da na krilima toga budemo stabilni premijerligaši. Ipak, moramo se pojačati i to je ono što uslovljava moj ostanak na klupi. Sve će zavisiti od finansijske situacije u klubu i ja se nadam da će Uprava, uz pomoć općinskih struktura vlasti i visočkih privrednika, smoći snage da obezbjedi sredstva s kojima bi mogli imati konkurentnu ekipu, a onda bi mi bilo zadovoljstvo sa ovim sjajnim momcima nastaviti rad i u elitnom razredu BH rukometa, zaključio je Handžić