Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predstavili se glumci teatarske grupe “Confero” iz Visokog

Fedra-Bugojno 42U okviru 42. teatarskog festivala BiH “Fedra” sinoć su se bugojanskoj publici predstavili članovi Teatarske grupe “Confero” iz Visokog. Prema motivima teksta „Sljedeći“ (Terrwnce McNally) oni su odigrali predstavu “Režim”, u kojoj su glavne uloge ostvarili Adnan Mević i Rasim Pavica, podržani bendom Uncle Sen (Azra Ohran, Husein Ohran, Omar Bilalović, Jasmin Zubić i Muhamed Bešlagić).

Predstava je premijerno izvedena 7. februara 2013. u Gradskom kinu Visoko, a realizaciju potpisuju članovi ove teatarske grupe, koja djeluje u okviru Udruženja mladih ljubitelja scenskih umjetnosti “Confero”.

Predstava pokušava ukazati na neke od aktuelnih problema u bh. društvu te da se dotakne nekih univerzalnih ljudskih problema, kroz odnos dvaju likova na sceni koji više predstavljaju ideje, nego prave dramske likove. Oficir s jedne, i regrut s druge strane, su cijelim tokom predstave u sukobu – prvom je ideal američka demokratija dok drugi po svaku cijenu želi da zadrži stanje u kojem je bio prije regrutacije, odnosno da ne radi ništa. Gledaoci su u dilemi do samog kraja predstave ko će biti pobjednik, režim ili pojedinac.