Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zubac nema moralni kredibilitet da vodi SIPA-u!

mehemdovic semsudin bnNezavisni odbor je morao promptno suspendirati direktora Državne agencije za istrage i zaštitu koji je pod pravosnažnom optužnicom, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH.

– Goran Zubac više nema moralni kredibilitet da obavlja poslove direktora SIPA-e. Ne bih komenitirao akciju koju od jutros po nalogu Tužilaštva BIH provodi SIPA, ni činjenicu da njome rukovodi Zubac. Ali, je jasno da u javnosti želi pokazati da Zubac radi svoj posao, iako je pod optužnicom – kaže Mehmedović.

Iz SIPA je danas rečeno da Zubac, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za nesavjestan rad u službi, rukovodi akcijom „Pandora“ u kojoj su uhapšeni Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oprezivanje te još nekoliko visokih carinskih službenika.

– Nezavisni odbor je još jučer morao reagirati. Zubcu se moraju ukinuti sigurnosne dozvole za pristup tajnim podacima – dodaje Mehmedović.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika, predsjednika RS da je optužnica protiv Zubca politička, Mehmedović kaže da ne treba politizirati.

– Ako tako budemo govorili onda će svaka optužnica i proces biti politički. Ja sam na to ranije ukazivao, a izgleda da je to politika jednog moćnika koji već sam sebe tako deklarira – dodaje Mehmedović za NAP.