Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mirza Bukić će prihvatiti kandidaturu i bit će novi vijećnik A-SDA

mirza bukicIz izvora bliskih A-SDA, Mirza Bukić kao naredni sa liste kandidata ove stranke sa prošlih lokalnih izbora, a nakon ostavke Nermina Sudžuke, prihvatiti će da obnaša funkciju vijećnika u narednom periodu do 2016.godine. Međutim interesantna situacija bi bila ukoliko Bukić ne bi prihvatio da bude vijećnik što bi automatski značilo da bi to mjesto u Vijeću trebao popuniti naredni sa liste kojem su birači svojim glasovima omogućili da se tu nađe. A naredni sa liste je Reuf Jamaković koji je u međuvremenu napustio A-SDA i prešao u redove SDA. Bukić Mirza je kao deseti sa liste A-SDA na lokalnim izborima 2012.godine dobio 392 glasa, dok je odmah iza njega Reuf Jamaković sa 353 osvojena glasa. Naredni korak je da CIK nakon ostavke Sudžuke potvrdi mandat Bukiću. Logički posmatrajući Nezavisni klub vijećnika će izgubiti svoj “Klub vijećnika” dok bi A-SDA trebala dobiti svoj klub jer sada imaju dva vijećnika (Minela Ahmić, Mirza Bukić). Ali to baš i nije tako.

Izlaskom Nermina Sudžuke, Nezavisni klub vijećnika de facto prestaje da postoji pošto ipak dva mandata trebaju za Klub, ali de jure, postoji, jer je odluka o formiranju Kolegija i dalje na snazi, a ona tretira Nezavisni klub kao člana Kolegija.

Kada Mirza Bukić uđe u OV Visoko nakon svih procedura i kada A-SDA pokuša da formira klub vijećnika oni to i mogu uraditi, ali je pitanje da li će taj Klub ući u sastav Kolegija jer kako bi ušao mora se mijenjati Odluka o formiranju kolegija OV Visoko te u istu uvrstiti klub vijećnika A-SDA koji će imati svog predsjednika i zamjenika predsjednika, odnosno biti član Kolegija.

O mijenjanju Odluke odlučuje Vijeće, odnosno većina, tako da se može desiti da većina SDA i SBIH odbiju uvrštavanje Kluba A-SDA u Kolegij i time ospore opoziciji u tom tijelu da imaju jedan glas. Klub A-SDA sam po sebi može da postoji, ali bez učešća u radu Kolegija je apsolutno nebitan politički faktor. Sličan slučaj je bio sa fiktivnim klubom Žena i Mladih kojeg su formirale Aida Zerdo i Delila Novokmet Halilović, ali pošto je Vijeće odbilo da ga uvrsti u Kolegij taj klub je bio nebitan.

Ukoliko bi se A-SDA bavila političkim mudralukom i spletkarenjem kakav je nametnut od dolaska ovih samozvanih i nesposobnih reformista, najbezbolnije rješenje bilo bi inkorporiranje Mirze Bukića i Minele Ahmić u postojeći Nezavisni Klub sa Elvirom Špiodićem na čelu.

Oksimoron lokalne demokratije nalazi se u tome da SDA i SBIH kao većina mogu odlučiti da je Nezavisni klub koji više ne postoji i koji ima samo jednog člana, ipak član Kolegija, dok klub A-SDA koji, ako se forimira (jeste klub jer ima 2 člana) nije član Kolegija.

I to je moguće i to bi bio nastavak totalne lakrdije od visočke demokratije i samozvanih samodopadnih političkih diletanata.