Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan sastanak u sjedištu Šumsko privrednog društva

sastanak spdNa inicijativu Savjet MZ Radovlje u sjedištu JP Šumsko Privredno Društvo ZDK d.o.o. Zavidovići, danas je upriličen sastanak na kome su prisustvovali članovi Uprave društva: Hasan Hasić – direktor, izvršni direktor za tehničke poslove- Smail Đonlagić i izvršni direktor za pravne poslove- Miroslav Tadić, te rukovodilac  PJ Visoko – Ragib Vranac dok su MZ predstavljali: predsjednik Savjeta MZ TajibMihaljević i sekretar MZ – Senad Goralija.

Povod za sastanak i razgovor na visokom nivou bio je naznake mogućeg početka obimnije sječe šume na lokalitetu Kondžila, odnosno u reonu iznad Mihaljevića, odjel 21 i 22 koji se proteže prema vodozaštitnoj zoni izvorišta Krečane, iz kojega se napaja 520 domaćinstava vodom za piće. 

U konstruktivnom razgovoru i jako dobrom razumijevanju zabrinutosti stanovnika MZ Radovlja predstavnici JP su se složili da se još jednom u društvu sa predstavnicima MZ izađe na teren i sagleda stanje izvršenih doznaka za sječu šume te u slučaju udaljenosti manje od zakonom predviđenih okvira od kaptaža lokalnih izvorišta Mihaljevića i Kalića se doznake „istešu“ i obustavi dodjela istih i za potrebe stanovništva. Od ukupno postojeće drvne mase na tom lokalitetu koji se proteže na cca 80 hektara šume planirana je eksploatacija oko 10 % od ukupnih šumskih sortimenata uz uvjeravanje da ista neće biti transportovana putem prema naseljenim mjestima (Kalići, Mihaljevići) već iznad Kruševa i spuštanje niz iste u pravcu Kondžila, da nakon ove sjeće u tom lokalitetu nema više radova u narednih desetak godina. Također je razgovarano i sugerisano domaćinima da vode računa o zaštiti vodotoka rijeke Radovaljke da radove eksploatacije izvode na prihvatljiv način kako ne bi  dolazilo do čestog zamučivanja iste, posebno ne u dane vikenda, kao i animiranje istih da više ulažu u infrastrukturu putne komunikacije Kondžilo- Brezovik- Mladoš, što se odnosi na popravku mostova (jedan nedavno popravljen, a drugi će uskoro) te nasipanje i održavanje puta na istoj dionici. Rukovodilac PJ Visoko R. Vranac je pojasnio da je nakon posljednih poplava šumarija uradila „zatezanje“ puta, popravku mosta te uskoro počinje i sanacija  mosta u Uleniki.

Na kraju sastanka konstatovano je da je nedovoljan protok informacija na relaciji JP ŠPD i MZ te da najčešće, usljed toga dolazi do nesporazuma na terenu koji iritiraju građane što će se u narednom periodu poboljšati, a samim tim i steći bolji uvid u planove eksploatacije i očekivanog povrata sredstava kako bi ista bila investirana na ovom području.

 Tekst i foto: Senad Goralija