Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nermin Sudžuka napustio OV Visoko, Mirza Bukić novi vijećnik, ali iz redova A-SDA

nermin sudzukaTragom informacije o tome kako je Nermin Sudžuka iz “Nezavisnog kluba vijećnika” danas podnio nadležnom općinskom organu zahtjev za razrješenje vijećničkog mandata u OV Visoko kontaktirali smo neke od članova OO A-SDA Visoko sa ciljem provjere informacije iz razloga što je Nermin Sudžuka mandat dobio kao nosilac liste A-SDA na prethodnim izborima, pa je tim slijedom stvari naredni kandidat sa ove liste onaj koji će popuniti mjesto u OV Visoko. Uvidom u rezultate lokalnih izbora iz 2010.godine naredni sa liste koji ostvaruje mandat vijećnika je Mirza Bukić koji je tada kao deseti sa liste dobio 392 glasa ili 14,93% od ukupnog broja glasača koji su svoj glas dali A-SDA. U narednom periodu očekuje se potvrda Centralne Izborne Komisije kako bi Mirza Bukić postao novi vijećnik u OV Visoko što automatski znači da će OO A-SDA dobiti pored Minele Ahmić još jednog vijećnika.

Podsjećamo, nakon implementacije lokalnih izbora 2012.godije A-SDA Visoko je bila treća politička opcija po broju dobijenih glasova u Visokom sa 13,64% glasova, odmah iza SBB-a (14,65%) i pobjedničke SDA (33,40%). Procenat osvojenih glasova je značio 4 vijećnička mandata koja su ostvarili Nermin Sudžuka (757 glasova), Zerdo Aida (507), Špiodić Elvir (419) i Minela Ahmić (417). Nakon konstituisanja nove izvršne vlasti u Visokom Zerdo Aida je prešla u SDA, dok su Nermin Sudžuka i Elvir Špiodić ostali u novoformiranom “Nezavisnom klubu vijećnika”,  a Minela Ahmić se vratila u A-SDA.

Odustajanjem Nermina Sudžuke od vijećničkog mandata opozicija u Visokom je dobila još jednu sigurnu ruku u OV Visoko, ali još uvijek nedovoljnu u matematici preglasavanja gdje SDA i SBiH znače 12+2 = većina.