Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mehmedović: Sutra ćemo zatražiti smjenu Nezavisnog odbora

mehemdovic semsudin bnNezavsni odbor Parlamentrane skupštine BiH na opće iznenađenje mnogih danas nije suspendovao direktora SIPA-e Gorana Zubca, protiv koga je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za nesavjestan rad u službi. Ovim je potvrđeno pisanje novinske agencije Patrie da je ovo tijelo politički instruirano. Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH potvrdio je za NAP da će na sutrašnjoj sjednici ovog doma uputiti inicijativu za smjenu Nezavisnog odbora.

– Sada je i više nego očigledno da se Nezavisni odbor bavi politikom, a ne radi svoj posao nezavisno što mu je i naziv. Stoga, sutra na sjednici Predstavničkog doma PSBiH sigurno je da će biti govora o tome. Očekivati je podnošenje inicijative za smjenu ovakvog Nezavisnog odbora, jer on to nije. Ne znam da li ću ja ili klub SDA, ali će inicijativa biti podnesena – kaže Mehmedović.

Inače, na dnevnom redu sutrašnje sjednice PD PSBiH nalazi se i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora u 2013. godini, kao i plan rada za 2014. godinu.

– Očigledno je da je Nezavisni odbor politički instruiran da se odgodi donošenje odluke o suspenziji Gorana Zubca zbog podizanja optužnice. Razloge za takvo što našli su tražiti u nedovoljnom vremenu za upoznavanje sa slučajem, ali oni nisu Sud da sude i da moraju znati svaki detalj. Ali, sama činjenica da je podignuta optužnica podrazumijeva suspenziju sa pozicije direktora – dodao je Mehmedović za NAP.

Nezavisni odbor Parlamenta BiH sačinjavaju Enes Obralija, Ilma Jusufbašić-Mehić, Adisa Begić, Nikola Džambas, Mate Miletić, Mato Jozić, Ljubomir Kuravica, Miroslav Škorić i Žiko Krunić.

NAP/Visoko.co.ba