Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protest mještana Topčić Polja zbog odlaska mehanizacije

topcic poljeSaobraćaj na magistralnom putu M-17, u dijelu kojim prolazi kroz naseljeno mjesto Topčić Polje kod Zenice, danas poslijepodne je bio u prekidu zbog protesta mještana, koji su nezadovoljni odlaskom građevinskih mašina angažovanih na čišćenju nanosa bujice. Naselje Topčić Polje je jedno od najteže nastradalih urbanih cjelina na području Zeničko-dobojskog kantona u nedavnim elementarnim nepogodama. Veći dio naselja je zatrpan kamenjem i zemljom, koju su bujica donijele koritima tri lokalna potoka. 

Nekoliko kuća u ovom mjestu je ostalo totalno zatrpano kamenjem i od prvih dana je žepačka kompanija “Adžić” bila angažirana na čišćenju nanosa kamenja i zemlje. 

Danas je ova kompanija povukla svoju mehanizaciju iz naselja Topčić Polje, jer dosad nisu dobili nikakva sredstva za posao koji su radili, a mještani su se samoorganizovali i blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17.

Blokada saobraćaja je trajala oko pola sata i nakon razgovora predstavnika ove mjesne zajednice s nadležnim općinskim službama ponovno je uspostavljen promet na ovoj frekventnoj saobraćajnici.