Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odluka o održavanju štrajka upozorenja

strajk mup zdkKantonalni odbor Sindikata MUP-a ZDK donio je odluku o održavanju štrajka upozorenja, a razlog je  probijanje  zakonom definiranih rokova za isplatu plaća. Odluku podržavaju sve organizacione jedinice ovog sindikata, a građanima je upućena poruka da bez obzira na uvjete pod kojima rade, uposlnici MUP-a će biti u službi njihove sigunosti.

Dvosatni štrajk upozorenja uposlenika MUP-a ZDK bit će organiziran nakon što se provedu Zakonom o štrajku propisane procedure, najkasnije do 1. jula.

Mi smo samo u ovom periodu tražili da se isplata plaća vrši u zakonski predviđenim rokovima s obzirom da nam premijer nije mogao obećati, mi moramo preduzeti i ovu nepopularnu radnju” – Almir Salkičević, predsjednik Sindikata MUP-a ZDK.

Vlada ZDK danas je vanredno zasijedala pored ostalog i povodom nezadovoljstva budžetskih korisnika izazavnog nepravovremenom isplatom plaća. Vlada je, navedeno je u saopćenju za javnost, zauzela jedinstven stav prema zahtjevima svih sindikalnih organizacija da u okviru svojih nadležnosti u narednim mjesecima učini sve kako bi dinamiku isplate plaća dovela u zakonske okvire. Vlada izražava puno razumijevanje za tešku situaciju uposlenika budžetskih korisnika izazavnu kašnjenjem plaća stoji na kraju saopćenja za javnost. Uposlenicima  MUP-a ZDK koji čekaju aprilsku plaću, međutim ta vrsta razumijevanja nije nužna.

Mi se ne borimo da ja primim platu prije učitelja, mi se borimo da nam Vlada isplaćuje plaću u zakonski predviđenim rokovima i ona je dužna nama nakon 30 dana isplatiti plaću, odgovor Vlade je da nemaju novca da su slabe uplate. Ja još jednom ovom prilikom pozivam premijera i Vladu ZDK da ispoštuju zahtjeve ovog Sindikata i omoguće policajcima i svim državnim službenicima i namjštenicima u MUP-u ZDK da normnalno žive” – Ističe Almir Salkičević.

Uprkos najavi štrajka upozorenja, uposlenici MUP-a ZDK poručili su građanima ovog područja da njihova sigurnost neće biti dovedena u pitanje, te da će, kao što su to učinili u situaciji prirodne nesreće biti na usluzi građanima.

FTV/Visoko.co.ba