Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena prezentacija projekta “Krug – idejno rješenje užeg urbanog područja centra Visokog”

Setup krug promocija
Večeras je u prostorijama Galerije “Likum76” upriličena svečana prezentacija idejnog projekta Udruženja građana “Setup”, koji ima za cilj transformaciju i preuređenje užeg urbanog područja centra Visokog. Projekt je nastao kao odgovor na Konkurs za izradu idejnog rješenja užeg urbanog područja centra općine Visoko, koji je otvoren 21.11.2013. godine, raspisan od Općine Visoko, a prezentacijom ovog projekta svim građanima općine Visoko tvorci ovog projekta željeli su prikazati kako bi to, prema njihovim idejama, uži centar grada trebao da izgleda u narednim godinama, kada bi ovaj projekt, ukoliko bude prihvaćen, trebao biti i realiziran u našem gradu.

Prema riječima prezentatora, posmatrani obuhvat smješten je u samom gradskom jezgru Visokog, na mjestu susretanja različitih kulturnih tekovina, graditeljskog naslijeđa iz različitih vremenskih perioda, koji ujedno daju predstavu o razvoju samog grada kroz vrijeme. Pomenuti obuhvat podrazumijeva longitudinalni potez počev od Sebilja preko glavne gradske ulice do hotela Visoko, odnosno, proširuje se na obale rijeka Bosna i Fojnica, na naselje Prijeko, kažarski kombinat KTK i staro muslimansko groblje.

Cilj ovog rješenja je inicirati razvoj grada prema rijekama, na nčin da se ostvari komunikacija postojećeg urbanog tkiva i njegovih korisnika, sa vrijednim i još uvijek neiskorištenim obalnim pojam rijeka Bosna i Fojnica. Uvođenjem novih sadržaja i dodatnih komunikacija, koje imaju za cilj uspostaviti fizičku i funkcionalnu vezu, stvara se novo lice grada. 

Glavne prostorno-funkcionalne cjeline ponuđenog rješenja su: 

Pul grada – transformisana glavna gradska ulica

Obalni pojas rijeka Bosna i Fojnica

Naselje Prijeko – proširenje centra grada

Kružni most – fokus pješačkih komunikacija

 

Prema ovome planu, kroz cjeline navedene iznad, trebalo bi da se preurede određene gradske tačke kako bi se stvorio novi ambijent u gradu, čime bi promet kroz gradsku jezgru bio u potpunosti zabranjen, dok bi uz pomoć obilaznica i nekih drugih sadržaja ovaj promet bio izmješten na svojevrsnu zaobilaznicu, koja je predviđena u većini regulacionih planova općine Visoko, a koja bi trebala da prolazi kroz naselje Prijeko, kroz kombinat KTK, do izlaza iz grada koji promet upućuje ka Ilijašu.

U prvoj cjelini glavna gradska ulica, počev od Sebilja pa do Betonskog mosta, bila bi u potpunosti zatvorena za saobraćaj motornim vozilima, čime bi se stvorila svojevrsna pješačka zona, koja bi bila uređena različitim kulturno-historijskim sadržajima i pratećim mobilijarom, što bi gradsku jezgru učinilo uistinu zanimljivom za sve posjetioce koji se kreću ovim dijelom grada, a također, ova ulica bila bi povezana sa šetnicama pored rijeka Bosna i Fojnica čime bi se približili ukrštavanju ove dvije cjeline koje bi šetačima pružile odmor i relaksaciju, čime je riješena i druga cjelina ovog projekta, odnosno, obalni pojas rijeka Bosna i Fojnica koje bi bile pretvorene u prelijepe platforme za šetače. 

Treća i najbitnija cjelina previđa proširenje centra grada prema naselju Prijeko, u sklopu čega bi bio uređen i novi zanatski centar, koji bi bio pretvoren u moderni centar, sa podzemnom garažom, čime bi se stvorio odličan poslovni ambijent, dok bi se dio na kojem se nalazi pijaca na Sebilju, bio iskorišten za svojevrsni park i šetnicu, čime bi se stvorio kružni tok koji bi povezivao centralnu ulicu sa novim i starim zanatskim centrom, čime bi se ovom centru vratio stari sjaj. Nadalje, ova cjelina predviđa i pretvaranje neiskorištenih prostora u naselju Prijeko u nove stambeno-poslovne cjeline sa parking prostori, čime bi se u potpunosti rasteretila centralna ulica grada, a čime bi se stvorila nova gradska jezgra, u sklopu koje bi bila smještena i zaobilaznica koja bi trebala da rastereti saobraćaj kroz centralne dijelove grada. Također, KTK kombinat bi dobio jednostavnu prenamjenu čime bi se iskoristila određena postojeća infrastruktura, kojoj bi se dodala nove zgrade, pa bi taj prostor služio recimo za pijacu ili sportsko-rekreativne sadržaje. 

Četvrta cjelina ima za cilj uređenje obalnog pojasa i njegovo aktivno korištenje, kao i obbjedinjavanje svih obrađenih cjelina jednim kružnim pješačkim mostom, koji bi svim posjetiocima omogućio nevjerovatan pregled svih gradskih sadržaja kao što je uređena šetnica na obali rijeka, a također poveznica koju bi ovaj most napravio za sve sadržaje bila bi odlično rješenje za sve posjetioce koji odluče da posjete grad Visokog i uživaju u njegovim sadržajima. 

Na kraju, cilj ovog projekta jeste humaniziranje gradskog ambijenta, te otvaranje već postojećih prostora i stvaranje odličnog socijalnog okruženja, kao i dobrog poslovnog ambijenta, čime bi grad Visoko dobio potpuno novu dimenziju i čime bi se slika grada u potpunosti izmijenila što bi donijelo odlične promjene i u finansijskom, ali i u duhovnom pogledu, kako za općinu Visoko, tako i za građane Visokog. 

Fotogaleriju sa ovog događaja možete pogledati na našoj Facebook stranici:  https://facebook.com/visokocoba