Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Turska je između 1994. i 2012. godine bila tek na 9. mjestu po ukupnom obimu investicija u BiH

bih-turskaDuboko ukorijenjeni u međusobnim historijskim i kulturnim vezama, bilateralni odnosi Turske i BiH tokom nekoliko posljednjih decenija prerasli su u romantiziranu i emocionalnu, ne samo prijateljsku, nego i bratsku povezanost, ali na ekonomskom planu oni nisu dali rezultata, tvrdi organizacija „Populari“ u izvještaju o odnosima BiH i Turske, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

U svom najnovijem izvještaju, think tank organizacija Populari koju podržava je Balkanski fond za demokraciju (Balkan Trust for Democracy), Njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država, postavlja pitanje postoji li nešto više od političkog flerta u tim odnosima.

– S obzirom na sve veći politički i ekonomski značaj Turske na svjetskoj i regionalnoj sceni, razvijanje dobre saradnje BiH sa ovako moćnim prijateljem definitivno zaslužuje posebnu pažnju – navode u izvještaju.

Ali prema Popularijevom izvještaju, pod naslovom: “Politička romansa: Odnosi između Turske i BiH”, veze koje su često predstavljene kao idilične od strane političara obaju zemalja, u stvarnosti nisu proizveli značanje rezulte.

Fokusirajući se na kulturne, političke i ekonomske aspekte ovih odnosa, Popularijeva analiza pokazuje da su, suprotno tvrdnjama turskih zvaničnika da sarađuje jednako sa svim građanima u BiH, njihove aktivnosti znatno pristunije u Federaciji BiH, i izraženije u saradnji sa Bošnjacima.

– Uprkos ovom neujednačenom pristupu, svi bh. političari pozdravljaju brojna turska ulaganja u obnovu otomanske kulturne baštine. Sudeći po njihovim čestim izjavama, oni su već više od deset godina posebno zainteresirani i za jačanje ekonomskih veza kroz poboljšanje trgovinske razmjene i povećanje turskih investicija u BiH – a upravo u tom segmentu postoji najveći jaz između retorike i prakse – ističe Populari u svojoj analizi.

Isključujući donacije, Turska je između 1994. i 2012. godine bila tek na 9. mjestu po ukupnom obimu investicija u BiH, iza Švicarske ili Nizozemske koje se ne pozivaju na posebne veze sa BiH.

– To dokazuje da u ekonomiji i općenito u poslovnom svijetu, istorija, ljubav i prijateljstvo ne igraju posebnu ulogu, čak i ako se radi o prijateljskoj zemlji kao što je Turska. Umjesto oslanjanja na bratstvo i čekanja da Turska napravi prvi korak, BiH treba da razvije jasan i savremeni okvir vanjske politike, da počne poduzimati aktivne mjere za poboljšanje poslovne klime, te da postavi jasne prioritete, koje će koristiti bh. ekonomij – zaključuje Populari u svom izvještaju, prenosi NAP.