Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvještaj o stanju na području ZDK

 cz zdkNa osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o sljedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 19 poziva građana, koji traže razne informacije povodom nastalih nepogoda. 

Na dionici magistralnog puta M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova), vozila se propuštaju naizmjenično, jednom trakom. Na regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica, saobraćaju putnička vozila i teretna vozila do 12 tona ukupne mase. Regionalni put Zenica-Vitez, u mjestu Čajdraš, zbog odrona, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. Putni pravac Nemila-Bistričak prohodan za terenska vozila, putni pravci Nemila-Topčić Polje-Starina saobraćaj obustavljen, dok je za Starinu, iz pravca Topčić Polja, u upotrebi alternativni makadamski put-prohodan samo za terenska vozila, te za naselja koja gravitiraju kotlinom Bistričaka, koristi se šumski put preko mjesta Orahovica, u pravcu Bistričaka. 

Na području Kantona javni red i mir narušen je u 11 slučaja, izvršena su 3 krivična djela i registrovano je 15 saobraćajnih nezgoda.

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je +15 0C, na području Kantona od +11 0C do +18 0C

Na području Kantona, intenzivno se radi na uspostavljanju putnih komunikacija, sanaciji terena, osiguranju klizišta (odvodnjom vode iz tijela klizišta), uklanjanja nanosa na ulicama gradova, kao i iz stambenih objekata. Vrši redovna deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija terena i stambenih objekata i prostora koji su bili zahvaćeni poplavama. Isto tako vrši se distribucija humanitarne pomoći i dostava pitke vode za ugrožena područja, a posebno u općinama Zenica, Zavidovići, Maglaj i Žepče.

Na području Kantona vatrogasne jedinice nisu imali vatrogasnih intervencija, Zenica 1 tehnička i Tešanj 1 opadni materijal, vatrogasci na području općina Maglaj, Zavidovići, Žepče i Olovo, angažovani na poslovima otklanjanja posljedica od poplava.