Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lamija Zukić i Tarik Slijepčević u novom spotu Divanhane

divanhanaU proteklih pola godine bh. bend Divanhana intenzivno je radio na realizaciji svog novog projekta “Bodrimo Zmajeve, širimo sevdah”. Ideja projekta je promocija nedavnog historijskog sportskog uspjeha fudbalske reprezentacije BiH, jednako kao i afirmisanja kulturne baštine naše zemlje.

Još u januaru 2014. godine Divanhana je sarađivala sa FS BiH, te pokrenula inicijativu da u svrhu realizacije navedenog projekta svim simpatizerima Zmajeva i ljubiteljima tradicionalne muzike BiH poklone jednu od najpoznatijih sevdalinki “Zvijezda tjera mjeseca”, te za nju snime i video.

Video ilustrira ljubav i podršku navijača, koji su u proteklih 20 godina fanatično bodrili reprezentaciju sa raznih krajeva BiH i svijeta, te efikasnost i elegantnost plasmana iste na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U spotu se, pored članova benda Divanhana, pojavljuju i kapiten Zmajeva Emir Spahić te fudbaleri Ognjen Vranješ i Muhamed Bešić.

Interesantno je izdvojiti da je u realizaciji spota učestvovalo više od 500 statista (uključujući i dvoje Visočana, Lamiju Zukić i Tarika Slijepčevića), te su kadrovi snimani na više od 20 lokacija grada Sarajeva. Spot je realizovala produkcijska kuća Gotiva na čelu sa Murisom Beglerovićem

Svoje note u sevdalinku “Zvijezda tjera mjeseca” su uz Divanhanu upisali i jedan od najuspješnijih bh. gitarista Emir Hot, koji godinama živi i radi u Londonu, te virtuozni makedonski majstor trube Džambo Agušev sa svojim orkestrom. Pjesma je snimana u studiju LongPlay u Sarajevu, a produkciju potpisuju Borjan Milošević i Neven Tunjić.

Bodrimo Zmajeve, širimo sevdah!

 http://www.youtube.com/watch?v=kKN3SniFY7o

TV Vinet/Visoko.co.ba