Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rasim Kadić je bio kandidat za predsjednika države 2002. godine, da li će Cerić biti bolje sreće?

Kadic Rasim avazVisoko zadnjih 15 godina nema jaku političku facu i autoritet koji bi svojom pojavom nešto značio u političkom životu Bosne i Hercegovine. Najviše što smo “dobacili” u pomenutom periodu jesu mandati u Federalnom parlamentu, ministarska pozicija na federalnom nivou Vahida Heće u periodu 2006-2010. na koju nije došao voljom građana nego stranačkom raspodjelom izbornog plijena i pozicija Hilme Neimarlije u Državnom parlamenu ostvarena kroz kompezacijsku listu. Kako se približavaju Opći izbori postaje sve jasnija situacija i oko listi visočkih stranaka za naredne izbore. Sasvim je već sada jasno da još uvijek nemamo izgrađenog kadra spremnog da ostvari dobar rezultat u izbornoj jedinici četiri, u kojoj zajedno glasaju birači ZDK i SBK. Kada kažemo nemamo kadra, mislimo zbirno na sve stranke koje egzistiraju na općini Visoko. 

Međutim, sa druge strane pojavio se Mustafa Cerić, koji još uvijek ne znamo koliko se smatra Visočaninom, ali znamo da je rođen u Velikom Čajnu i da je osnovnu školu završio u Visokom. Bivši reis je prvi zvanično istakao kandidatutu za bošnjačkog člana predsjedništva. Interesantno je da nije Mustafa Cerić prvi Visočanin koji je izrazio aspiracije ka mjestu jednog od tri člana šefa države. Na Općim izborima 2002.godine za mjesto bošnjačkog člana predsjedništva kandidirao se i Rasim Kadić kao član LDS-a. Kadić je te godine dobio 6.500 glasova ili 1,26% od ukupnog broja glasača. Mustafi Ceriću će biti potrebno puno više ukoliko želi biti predsjednik države. Podsjećamo Bakir Izetbegović kao pobjednik sa prošlih izbora za bošnjačkog člana predsjedništva dobio je povjerenje 162.831 glasača ili 34,86%, tek nešto više od 4% nego je dobio drugoplasirani Fahrudin Radončić. U vrijeme kada se Visočanin Rasim Kadić kandidovao, pobjedu je odnio Sulejman Tihić, za kojeg je glasalo 192.661 birača odnosno 37,29%, a što je bilo 2,5% više od broja glasova koje je dobio drugoplasirani Haris Silajdžić.

Da li će Cerić biti bolje sreće i dobiti 35 puta više glasova od Rasima Kadića kako bi ostvario mandat znat ćemo 13.oktobra.