Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana promocija romana “Konjanici” tešanjskog publiciste i pisca Mustafe Bešlagića

promocija konjanici1U Klubu knjige u Visokom održana promocija romana “Konjanici” tešanjskog publiciste i pisca Mustafe Bešlagića. Promoteri ovog romana su bili publicista mr.Sakib Kurtić i književnik i novinar Ramiz Brkić također iz Tešnja kao i visočanka Adina Šahinović u ulozi moderatora. Radnja romana smještena je na početak 16. stoljeća, a kroz zanimljivu priču o dvojici konjanika koji s Istoka dolaze pod tešanjsku tvrđavu, gdje autor opisuje nastanak Tešnja i život Gazi Ferhad-bega, utemeljitelja i najvećeg vakifa ovog grada, koji je iza sebe ostavio mekteb, medresu, 32 dućana, tabhane, nekoliko mlinova, dva vrta, kuću i znatnu svotu novca.

Ova promocija je na svojevrstan način bila i čas historije i izazvala je zanimljiv razgovor među prisutnim o historiji Bosne, nedostatku podataka o pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine iz perioda koji je tretiran ovim romanom kao i o sistemskom zanemarivanju lika i dijela nekih od najznačajnijih ljudi iz tog perioda.

Po završetku promocije autor je podijelio besplatno potpisane knjige svim prisutnim.promocija konjanici 2promocija konjanici 3