Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sutra se ukida vanredno stanje u ZDK?

poplave15Skupština Zeničko-dobojskog kantona, koja je prekinuta nakon rasprave i primanja k’ znanju informacije o posljedicama prirodne nepogode, koja je vanredno uvrštena na dnevni red, trebala bi biti nastavljena u zakonskom roku od 15 dana.

Prezentirajući izvještaj, komandant Kriznog štaba ZDK-a i resorni minister za okoliš Edin Terzić (SDP) najavio je da bi danas trebala biti i ukinuta neposredna opasnost od prirodnih nepogoda u ovom kantonu, proglašena 15. maja.

5.000 lica napustilo domove

Terzić je istakao da su, prema preliminarnim podacima, direktne štete od elementarne nepogode na području ZDK veće od 500 miliona maraka, te da je 5.000 lica napustilo i svoje domove, ali da, na sreću, nije bilo i mrtvih.

Teško je oštećena putna komunikacija, za čiju će sanaciju biti potrebno osigurati 5,7 miliona eura, od čega bi 70 posto mogli dobiti od donatora.

Skupština, koja je ranije smijenjenoj Vladi ZDK bila naložila da sačini do 29. aprila, pa onda i do 15. maja rebalans ovogodišnjeg budžeta, dala je novi rok – 30. juni.

Na prijedlog zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH Nermina Kadrića, Vlada ZDK, sada, mora reprogramirati sve programe utroška sredstava po ministarstvima, da bi se novac usmjerio u saniranje šteta.

Ko najavljuje vodeni talas?

– Rijeka Bosna je, osim štete, iznjedrila i humanost ljudi u BiH, koju su osjetili stanovnici Maglaja… Maglaj treba pomoć, Vlada ZDK mora pomoći, kako bismo ljudima vratili nadu – poručio je Kadrić.

Zaduženi su i zastupnici u Domu naroda FBiH iz ZDK-a da hitno traže odgovor koja je institucija dužna pratiti i najaviti dolazak vodenog talasa, da bi na vrijeme moglo biti evakuirano stanovništvo, što ovoga puta nije urađeno.

Zastupnici Skupštine ZDK smatraju i da nije opravdano izdvajati sredstva za Agenciju vodnog područja sliva rijeke Save, jer nije odgovorila zadatku, te i da taj novac treba usmjeriti u saniranje šteta od poplave i klizišta, što je, također, predložio Kadrić. Zastupnici se odrekli pola paušala za mjesec maj, koji će biti uplaćen za pomoć stradalom stanovništvu.

Zastupnici u ZDK dobivaju mjesečnu naknadu od 750 KM, a nijedan od njih 35 nije i profesionalno zaposlen u Skupštini ZDK.

Zavidovićani u školi, Olovljani u ponedjeljak

Nakon što su u ponedjeljak u školske klupe sjeli osnovci, srednjoškolci i studenti u devet od 12 općina ZDK-a, u srijedu je prvi radni dan bio i za školarce u Zavidovićima. Očekuje se da će u ponedjeljak biti spremne jedna osnovna i srednja škola u Olovu, dok će u Maglaju nastava biti prekinuta.

– Za djecu u Maglaju (osim u MZ Novi Šeher-op.a.), te ostalim, seoskim školama u Olovu, kao i OŠ „Ćamil Sijarić“ u Nemili kod Zenice i njenim područnim školama, organizovat ćemo samo polaganje stručnog ispita za završne razrede – ističe resorni ministar Mirko Trifunović (SDP).