Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Politički selfie

bilten1Nakon nekoliko dana odmora od radnih obaveza, ali i odmora od informacija koje se kuhaju na našoj društveno-političkoj sceni, a posebno u kuhinji s broja 12A ulice Alije Izetbegović, sasvim slučajno dođe mi u ruke prvi broj informativnog biltena naše općinske administracije.

Nakon što sam pregledao i pročitao izvještaj, na lokalnim sredstvima informisanja s općinske press konferencije koja je bila upriličena kao promocija izlaska prvog broja ovoga biltena, te slušajući komentare onih koji su imali priliku isti i prelistati žarko sam želio da se informišem o svemu što nam je naša sadašnja zakonodavna i izvršna politička elita (ne)uradila u 2013. godini.

Prije svega, već danima pokušavam shvatiti svrhu ovoga projekta, kao i izdavanja u ovakvom obliku (full color, masni papir…) ovog informativnog glasila, u vremenu kada realna slika finansijske situacije našeg administrativnog aparata, odnosno budžeta nedozvoljava nelogično trošenje novca.

Međutim, nakon letimičnog prelistavanja, zaključak svrhe štampanja ovoga glasila sam se nametnuo. Ovo je izborna godina, a ovako sadržajan Info bilten općine predstavlja čisti, dobro upakovani politički marketing vladajuće zakonadavne elite iz stolica našeg vijeća. Od nekih 149 tekstova, koliko se nalazi u ovom Info biltenu, njih 43 posvećeno je glorifikaciji (ne)djela, a od 190 slika – njih preko 70 je čisti PR predvodnika izvršne vlasti. Šta se iz ovog statističkog podatka može izvući?! Znamo… Pametnom je i išaret dovoljan!

Izgleda, da mnogima nije jasna osnovna stvar; da onaj ko se misli ozbiljno baviti politikom i obavljati odgovornu funkciju u općinskoj administraciji mora iznalaziti rješenja za kreiranje bolje sredine za život onih koji su ga i postavili na tu funkciju, a ne svako malo se slikati. Zastrašujuća je činjenica da se čak prirodna nepogoda koristi za “self promotion marketing”. Pitam se, na šta se time želi ukazati, odnosno kakva poruka se šalje javnosti?!

Ako joj motivacija samo da se prikaže kako je neko zabrinut i kako mu je bilo stalo stalo do sigurnosti građana, te na taj nakičin osigurava sebi posao i iznadprosjećnu općinsku plaću, to nije nikakva garancija da će tu biti i za 2 godine! Ako je posao koji obavljaju samo stranački zadatak, a ne ljudi, sugrađani i sredina u kojoj i sami žive neka im je na dušu. Za dvije godine, svi će biti pometeni u prošlost javnim sudom njenih građana na Izborima 2014!

Ako su se prihvatili radnog mjesta i djelatnosti o kojoj znaju malo ili ništa i ako nisu motivisani da se do savršenstva u tome izobraze, onda je to ravno katastrofi za zajednicu, ali i za njih same. Stara mudrost kaže: Ne znati je ljudski, ali ne znati šta ne znaš i ne htjeti to saznati, a raditi s ljudima i za ljude, obavljati neku javnu funkciju ravno je katastrofi. Ako političar zastupa samo svoje vlastite interese, kao i interese svoje stranke – onda vrši svojevrstan zločin prema društvenoj zajednici.

Racionalno i odgovorno djelovanje u svojoj profesiji, na svoje i zadovoljstvo onih zbog kojih se to i radi, jeste samo vrhunski profesionalizam, objektivnost, te poticajno i konstruktivno djelovanje u animiranju napretka zajednice u cjelini, s vizijom dobro osmišljene i ostvarive budućnosti. Ali ovi današnji upravo padaju u ovome! Jer, njima je bitniji jeftini marketing zasnovan na slikanju i pisanju tekstova, u kojima se ime pojedinca spominje više puta nego sam problem, a to je nekonstruktivno djelovanje u animiranju napretka zajednice.