Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zašto ću podržati dr. Mustafu Cerića

Mustafa Ceric predizbornaNemam predrasude prema ljudima i njihovome uspjehu. Nemam predrasude prema poštenoj politici, mada je večina političara kompromitovana. Ne smatram da će eventualni neuspjeh dr. Cerića na izborima naštetiti njegovoj ličnosti i karijeri, kako to plasiraju pojedini ‘dušebrižnici’ iza čijeg dušebrižništva stoji letentan rad za samorušavajuću SDA, jer neuspjeh na izborima nije svjedodžba o kvaliteti i sposobnosti kandidata, već je rezultat spektra aktivnosti od kojih su mnoge često neutemeljene i nelegalne.

A-SDA će podržati nezavisnu kandidaturu dr. Cerića za člana Predsjedništva BiH i preporučiti našim građanima za naše okolnosti najboljeg kandidata, a oni će ga prihvatiti ili ne, baš kao kada se u zemlju stavi najbolje sjeme koje može dati najbolji plod, a može i neproklijati zbog nerodne zemlje ili suše.

Ne mislim da dr. Cerić uvjetovano mora biti uspješan, te će, svakako, imati grešaka kao i svaki onaj koji bi se našao na toj poziciji. Ali, jedna stvar je tu isuviše važna: Bošnjaci su već više od jednog desetljeća u deficitu sa liderima i jakim karizmatičnim ličnostima, a liderstvo nijednom drugom protukandidatu dr. Cerića ne bi išlo za rukom kao samom dr. Ceriću. Izetbegović je do sada za svoje političko dokazivanje rabio liderstvo i karizmu vlastitog oca.
Mislim da je dr. Cerić trn u oku svim SDA-ovcima, jer nisu mogli upravljati donošenjem odluka u IZ BiH, dok su ta vrata sa novim reisom Kavazovićem u potpunosti otvorena. Nažalost, institucije IZ BiH su postale filijale politike SDA.

Nisam protivnik da se IZ BIH oslanja na politiku, jer je to sasvim razumno i opravdano, ali recipročno na politiku svih Bošnjaka-muslimana koji pripadaju različitim političkim opcijama, jer prisni i ekskluzivni odnos SDA je prije svega nepravedan prema drugima, a veoma je izvjesno da će se sve konstantne greške ove propadajuće i samoizjedajuće stranke vratiti se kao bumerang i na samu IZ.

Jaka simbioza Izetbegović-Kavazović je sasvim očita od dolaska reisa Kavazovića na vrh IZ BiH. Ova prisna isključivost prema svim drugima je uistinu zabrinjavajuća, a u toj simbiozi deblji kraj može izvući samo IZ BiH. Cerićeva kandidatura izaziva neopravdan strah i strepnju kod svih onih koji podržavaju ovu simbiozu, a razlog je što ličnost dr. Cerića objedinjuje oba aspekta, i vjerski i svjetski, povodom kojih je sama ova simbioza i nastala.