Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ahdnama

ahdnama28.maja 1463. god. u svom logoru na polju Milodraž kod Fojnice Sultan Mehmed Fatih je primio fratra Anđela Zvizdovića jer je ovaj zatražio zaštitu za franjevce i bošnjake katolike. Rezultat ovog razgovora bila je ahdnama kojom sultan pod svoju zaštitu stavi bošnjake katolike i dade garancije za one koji su izbjegli da se mogu slobodno vratiti.

Ahdnama predstavlja izuzetan instrument pravne zaštite drugog i drugačijeg, u skladu sa tolerantnim stavom muslimanske države prema pripadnicima kršćanskih i jevrejskih vjerskih zajednica. Ovakvih dokumenata u to doba u Evropi nema, a progoni na vjerskoj osnovi su u samim temeljima srednjevjekovne Evrope što je tadašnja Bosanska država, njen narod i narodna crkva najbolje osjetila na svojoj koži.

**MEHMED SIN MURAT-HANOV VAZDA POBJEDONOSNI**

ZAPOVIJED ČASNOG UZVIŠENOG ZNAKA I SVIJETLE CARSKE TUGRE OSVAJAČA SVIJETA JE SLJEDEĆA:

Ja sultan Mehmed-han, dajem na znanje svom građanstvu i odličnicima, da su posjednici ovog carskog fermana, bosanski duhovnici, našli moju veliku milost, pa zapovijedam: Neka niko ne smeta i ne uznemirava spomenute, ni njihove crkve. Neka mirno žive u mom carstvu. A oni koji su izbjegli, neka budu slobodni i sigurni. Neka se povrate i neka se bez straha u zemljama moga carstva nastane u svojim manastirima.

Ni moje visoko visočanstvo, ni moji veziri, ni moji službenici, ni moji podanici, niti iko od stanovnika moga carstva neka ih ne vrijeđa i ne uznemirava. Neka niko ne napada, niti vrijeđa i ugrožava: Ni njih, ni njihov život, ni njihov imetak, ni njihove crkve. Pa i to ako bi iz tuđine doveli kojega čovjeka u moju državu, da im je dopušteno.

Kunem se sljedećom velikom zakletvom: Tako mi Stvoritelja zemlje i nebesa, koji hrani sva stvorenja i tako mi sedam musafa i tako mi našeg velikog Pejgambera i tako mi 124 000 vjerovjesnika, i tako mi sablje koju pašem, niko neće protivno učiniti ovome što je napisano, dok ne budu pokorni mojoj službi i vjerni mojoj zapovijesti.

Pisano 28. maja, u mjestu Milodraž.

Posted in BiH