Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ubrzana izgradnja alternativnih puteva

maglaj13Stanje na aktivnim klizištima prema nalazima geologa federalnog Zavoda za geologiju bila je prva informacija razmatrana na jutrošnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. Fikret Mujkić, geolog federalnog zavoda, nakon obilaska, izvjestio je Štab o klizištima u ugroženim područjima, a posebno u Balačićima i Šahmanima, odnosno Mjestove Ravni i na cijelom području Željeznog polja i obližnjih sela i zaselaka. Nakon što bude sačinjen zvanični izvještaj početkom naredne sedmice, znat će se sa aspekta bezbjednosti u koja mjesta se mogu vratiti stanovnici ugroženih područja kad su u pitanju općine Zenica i Žepče. Osim u ove dvije općine, geološka ispitivanja rade se i na teritoriji svih drugih općina gdje su pokrenuta klizišta.

Uporedo s tim, ubrzano se rade alternativni putevi do sela s kojima još nije ostvarena putna komunikacija te se očekuje da već početkom naredne sedmice bude probijen put do Mjestove Ravni kao i do sela oko Bistričaka.

Kad su u pitanju ostale općine Kantona, jučer su članovi Kantonalnog štaba obišli i Olovo gdje su još uvijek velika oštećenja na regionalnoj cesti Olovo-Zavidovići. Iako se radovi na ovoj cesti već izvode, najveći problem je osposobljavanje mosta u mjestu Podkamensko na rijeci Krivaji. Narednih dana uspostavit će se pješačka staza i podići potonula željezna konstrukcija mosta. Ovim će biti omogućena putna komunikacija što je izuzetno važno s aspekta početka nastave, ali i dolaska radnika na posao u Olovo.

Krizni štab za zdravstveno stanje životinja također je izvjestio o tome šta je jučer urađeno na terenu, a za danas je planirano da se sa Gorskom službom spašavanja i Općinskim štabom civilne zaštite Zenica saniraju leševi uginulih životinja u Orahovičkoj rijeci do kojih se dosad nije moglo doći zbog nepristupačnog terena.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavlja pojačani nadzor u radno vrijeme ali i u dane vikenda, a posebno su angažovane tržišna i inspekcija za cestovni nadzor. Tržišni inspektori kontrolišu porijeklo roba kao i izdavanje računa za robu u prometu. Inspektori za  cestovni saobraćaj kontrolišu dokumentaciju kod vozila koja prevoze različite robe, a također i vozila sa humanitarnom robom. Sve uočene nezakonite radnje građani mogu javiti kantonalnoj inspekciji na brojeve telefona: (032) 200-160 i (032) 200 – 161.

Kad su u pitanju kolektivni centri u kojima su smješteni mještani ugroženih područja, iz Direkcije za robne rezerve osim redovnih prehrambenih namirnica jutros je dostavljeno i svježe voće i povrće, a danas će biti nastavljeno premještanje izbjeglih osoba iz Studentskog doma u zeničku Kasarnu i Penzionerski dom.

Inače, na području cijelog Kantona i dalje se intezivno radi na uspostavljanju snabdijevanja vodom i električnom energijom kao i osposobljavanju telekomunikacija te na deratizaciji, dezinfekciji i dezinsekciji u poplavljenim područjima.. Osigurana je  helikopterska dostava hrane, lijekova i drugih potrepština od strane Oružanih snaga BiH uz koordinaciju Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona.