Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čestitka Visočana drugu Titu povodom njegovog rođendana 25.maja

25 maj 14Posljednjih godina prije nego je otišla u prošlost Štafetu je primao predsjednik omladine, prije je to radio predsjednik Opštine. Osim glavne Štafete na binu se donosilo više Štafeta kao što su bile na nivou grada, vatrogasci, sportisti, izviđači, školska omladina, radnici… Uvijek je to bilo ispred “Partizana” i uvijek je na bini bilo desetak Štafeta. A kao vrhunac tog dana bilo je preuzimanje Savezne Štafete od neke druge opštine. Posebna čast je bila biti posljednji koji je predavao Štafetu, a obično je morao biti najbolji omladinac u protekloj godini, mlađi radnik i uzoran drug i komunista. Prigodna svečanost dešavala se i na  stadionu 7. april, danas stadion “Luke”, a glavna svečansot je bila uvijek ispred Partizana. Predavač Štafete imao je zadatak i da održi kratki govor koji je uvijek počinjao sa: “Druže predsjedniče… predajem Ti ovu Štafetnu palicu kojom omladina, radni ljudi, svi narodi i narodnosti  Jugoslavije…”. A zatim bi i predsjednik održao kratki govor te Štafetu predavao novom nosiocu koji bi je ponio prema sljedećoj opštini. Naravno, sve je moralo biti isplanirano u sekundu i greške nije smjelo biti.

Danas sve to izgleda smiješno, ali je nekad bilo tako. Ne treba napominjati da su i tada najveći uvlakači i dupelisci bili isti oni koji su to i danas, a ako nisu oni, onda su njihovi potomnci. Bez obzira koja je vlast, Turska, Austrougarska, NDH, Komunistička ili ova danas, ONI su uvijek i vazda u Visokom isti.

Našli smo zapisano kako su to Visočani 1963. godine čestitali rođendan najvećem sinu svih naših naroda i narodnosti. Pismo Visočana drugu Titu, inspirativno i nadahnuto kakvo jeste, uz prigodnu fotogaleriju, objavljujemo u cjelosti.

(Foto: Zdenko Antović)

25 maj 27Dragi druže Tito,

Okupljeni na velikom mitingu povodom ispraćaja Štafete mladosti narod opštine Visoko šalje Ti svoje iskrene čestitke povodom tvog 71 rođendana sa željom da nas još dugo godina vodiš u nove pobjede naše socijalističke domovine. Osamnaesti put naši narodi, a sa njima i građani visočke opštine, slave Tvoj rođendan. Tvoj rođendan je za svakog našeg čovjeka je dan radosti kojim se ispunjavaju naša srca, i kada svi građani ove zemlje osjećaju neodoljivu potrebu da pozdrave, da čestitaju, da najbolje požele voljenom čovjeku i kada sve naše misli vežemo za Tvoja djela i Tvoje pobjede.

Ti si svojim visokim ljudskim i marksističkim kvalitetima mobilisao sve naše snage u daljoj izgradnji socijalističkih društvenih odnosa. Borba za pobjedu principa marksizma-lenjinizma, borba za ravnopravne odnose između svih naroda i država u svijetu borba za mir – naš SKJ na čelu s Tobom, voljeni druže Tito, inspiriše nas na nova pregnuća, obavezuje na nove napore, na nove podsticaje u izgradnji socijalizma.

I danas kada Ti upućujemo čestitke, i pozdrave, mi se obavezujemo da ćemo zadatke koji pred nama stoje uspješno izvršavati, svjesni da izgradnja socijalizma predstavlja jedini pravilan put kojim treba da idemo u budućnost. Upućujemo ti u ime svih građana naše opštine srdačne želje i čestitke povodom Tvog rođendana. Iz naših sela, naselja, fabrika i školskih učionica – narod visočkog kraja izražava svoju vjernost Tebi i šalje ti svoje plamene i borbene pozdrave za dug život, na radost i sreću svih naših naroda.

Ti si, druže Tito, naša snaga i naša vjera da istrajemo i dalje u borbi za pobjedu socijalizma i mira. Živi nam još dugo i vodi nas u novi i srećniji život, u nove pobjede.

(NAROD VISOČKE OPŠTINE – 14. APRILA 1963.GODINE)25 maj 225 maj 325 maj 425 maj 625 maj 725 maj 825 maj 925 maj 1025 maj 1125 maj 1225 maj 1325 maj 1525 maj 1625 maj 1725 maj 1925 maj 2025 maj 2125 maj 2225 maj 2425 maj 2525 maj 2625 maj 28