Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Briga o zaštiti životinja

mrtve zivotinje poplavaKrizni štab za zarazne bolesti životinja izvjestio je na jutros (22. 05. 2014.) održanoj sjednici  Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona da su nastavljene aktivnosti na pronalaženju i uklanjanju leševa životinja. U protekla dva dana na području općine Zenica neškodljivo su uklonjene tri ovce, jedna krava i 20 ćuraka. U selu Orahovica evidentirane su tri uginule životinje zatrpane nanosom zemlje.

U Maglaju članovi Kriznog štaba za zarazne bolesti životinja ZDK izvršili su epizootiološko izviđanje i obišli veterinarsku stanicu koja je pretprila gubitke u opremi i vozilima. Poreed toga, izvršen je obilazak većeg broja farmi na području Maglaja na kojima nije bilo uginulih životinja.

Na području općine Tešanj, u mjestu Šije konstatovano je da je na farmi koka nesilica „Ekofarm“ od 14.000 koka uginulo 2000 koje su u rekordnom roku neškodljivo uklonjene. Kad je u pitanju oboljenje antraks, zasad nije utvrđen nijedan slučaj, ali je zato potrebno što prije provesti mjere prevencije i izvršiti vakcinaciju životinja.

Paralelno sa brigom o uklanjanju leševa životinja, radi se na dostavi stočne hrane u ugrožena područja, a dostava se vrši kopnenim putem, tamo gdje je to moguće, a gdje nije helikopteri prijevoze hranu za stočni fond.