Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upozorenje za stanovnike poplavljenih područja

dom zdravlja visokoUpozoravaju se stanovnici poplavljenih područja da koriste samo prokuhanu vodu (nakon 30 minuta ključanja vode) ili flaširanu vodu. Neprokuhana voda u poplavljenim područjima se ne smije koristiti ni za pranje suđa, zuba, lica kao i pranje namirnica. Za sve ovo koristiti prokuhanu vodu. Potrebno je često pranje ruku, naročito nakon čišćenja naplavnog otpada. Koristiti rukavice pri čišćenju naplavnog otpada.

U poplavljenim područjima potrebno je nakon povlačenja vode prostorije očistiti da bi se mogla izvršiti neophodna dezinfekcija. Kada se voda povuče obavezno očistiti i dezinficirati sve bunare i druge vodoopskrbne objekte, kao i sve objekte koji su makar djelimično bili pod vodom.

Ekipa higijensko – epidemiološke službe vam može dati upute o načinu dezinfekcije na terenu. HES će izvršiti deratizaciju terena (uništavanje glodara) u poplavljenim područjima.
Nakon čišćenja, neophodna je dezinfekcija prostorija, te je potrebno obavijestiti Higijensko – epidemiološku službu Doma zdravlja Visoko na broj telefona 032 738 822.