Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otkriće novog tunela s vodom u podzemnom labirintu Ravne

semir osmanagic 2014Sedmomjesečni rad tima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u periodu oktobar 2013. – april 2014. rezultirao je novim značajnim otkrićem. Krečući se jugoistočnim pravcem prema Bosanskoj piramidi Sunca, nakon 100 metara otkriven je nezatrpan tunel polukružnog oblika, koji je čitavom dužinom ispunjen vodom. Voda je čista i bistra.

Visina vode iznosi u prosjeku 70-80 cm. U ovu sekciju Podzemnog labirinta ljudska noga nije kročila već hiljadama godina. Prvu prospekciju ove sekcije napravila je ronilac-speleolog iz Francuske. Preliminarni nalazi potvrđuju da je ovaj tunel dugačak blizu 100 metara i na kraju je plafon zarušen. Ipak, kroz manji otvoreni dio se vidi da se tunel nastavlja još tridesetak metara i onda skreće udesno.

Drugi krak ovog tunela dugačak je pet metara i onda je blokiran ubačenim materijalom. Pošto ovaj dio nije pod vodom, Fondacija će se fokusirati na čišćenju ovog zatrpanog dijela.

Početkom maja postavljena je iluminacija o novoočišćenom dijelu Podzemnog labirinta te postavljen reflektor ispred sekcije s vodom. I ovaj dio će biti dostupan posjetiocima nakon 20. maja i izvedenih radova potrebnih za sigurnost turista.

Ovo otkriće na najbolji način potvrđuje ispravnost hipoteze dr. Semira Osmanagića iz 2005. godine da se mreža prahistorijskih podzemnih tunela pruža ispod čitave Visočke doline te da su podzemne vode vrlo značajan element piramidalnog kompleksa. Fokus istraživanja u periodu 2010.-2014. i ubuduće će biti usmjeren ka dolasku ispod Bosanske piramide Sunca. Stoga će se nastaviti čistiti tuneli u smjeru jug – jugoistok.