Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tito je dva puta bio u Visokom

tito u visokom 1Bio je 6. maj 1971. godine – dan nabrekao toplinom sunca i mirisom cvijeća, oduševljenjem i radošću nas, Visočana, koji smo imali čast da dočekamo najdražeg gosta – druga Tita. I samo nebo i samo sunce kao da je htjelo uveličati ljepotu i znamenost tog dana kada nam je dragi Predsjednik stigao u pohode. Više od deset hiljada građana Visokog i stanovnika okolnih mjesta izašlo je na ulice kojim se prošetao od sviju rado viđen i srdačno dočekan gost. 

Svi smo bili odušeljveni. Posebno mi -radnici Kombinata doživjevši da posjetom dragog Tita obilježimo početak rada još jedne proizvodne jedinice – Fabrike krupne kože čijim se halama, kao i KMG predionicom Predsjednik prošetao.

Tito nam je uvijek i oduvijek bio primjer kako graditi i kako izgrađivati socijalizam i socijalističke odnose, a tog dana kada su u njegovom psisustvu pokrenuti novi strojevi, još čvršće i još jedinstvenije prihvatili smo se i obavezali na izgradnju socijalističkog samoupravnog društva.

Titova posjeta ostala nam je kao najdraža uspomena i kao podsticaj za nove radne pobjede.

(Visoko, 15. juni 1975.godine) 

Ovako se nakad u Visokom pisalo o Josipu Brozu. Tito je u Visokom bio dva puta, posjetu iz 6. maja 1971.godine pratile su i kamere nakon čega je nastao i film o Titovom boravku u našem kraju. Danas mnogi savremenici tog doba potiskuju osjećaje koje su ispoljavali tih godina. A mi se povodom Titovog rođendana prisjećamo njegovog dolaska u Visoko i objavljujemo video snimke nastale tada.

tito u visokomDoživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito umro je na današnji dan prije 34 godine.Tito je rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovecu u Hrvatskoj, a umro je 4. maja 1980. u Ljubljani. Sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.

Za predsjednika Republike Tito je izabran 1953. godine, a donošenjem novog ustava (1974.) postao je predsjednik “bez ograničenja trajanja mandata”.

Preminuo je u Kliničkom centru u Ljubljani, 4. maja 1980. godine. u 15:05 sati. Pokopan je 8. maja 1980. u Beogradu u Kući cvijeća. Na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta.

 {youtube}ADlBT1PwwRY{/youtube}

 {youtube}agiD6m2qi3I{/youtube}

{youtube}KXYS8fveLgg{/youtube}