Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Propala prodaja Veme!

vema visokoDjelovalo je kao lijepa priča. Konačno se pojavio neko (Muhamed Husić, ministar privrede ZDK) ko se najdirektnije uhvatio u koštac sa svim godinama nagomilavanim problemima oko robne kuće Vema Visoko koja 19 godina nakon rata stoji kao spomenik i ilustracija gluposti svih visočkih politika, koalicija, interesa, lopovluka… Međutim, u konačnici do realizacije nije došlo bez obzira na sav mogući uloženi trud da se pokuša prodati regularnim putem i na taj način riješi sudbina unesrećenih radnika Veleprometa-maloprodaja.

Premda su se u formi potencijalnih kupaca pominjali mnogi eventualni kupci na kraju do isteka roka zvanično se nije javio niko. Razloga zašto je to tako je mnogo, pisali smo o njima. Dugovi, uknjižba, sudske presude… Najvjerovatniji budući scenariji je da svi potencijalni kupci zapravo čekaju stečaj i u toj varijanti vide svoj interes u kojem bi jeftinije prošli prilikom kupovine. I u toj varijanti je dobro za Visoko što će ruglo iz centra grada konačno nestati i to vrlo brzo. Ceh svih spletki oko Veme će platiti prevareni radnici. Ostat će bez uplaćenog radnog staža. 

Da se pojavio neko prije osam godina kao što se to ove godine u mandatu ministra privrede pojavio Muhamed Husić sa istom spremnošću da riješi ovaj problem kada je trebalo uraditi preregistraciju, održati Skupštinu u vremenu prije recesije ova priča bi vjerovatno imala pozitivan ishod jer su dugovi po svim osnovama bili manji.

Interesantno će biti sada u narednom periodu kada budemo istraživali i na osnovu zk. izvadka uvidimo ko je sve upisao zabilježbu u C teretnom listu.

A mogla je biti lijepa i pozitivna visočka priča, ako ništa onda zbog onih obespravljenih radnika koji svakog prvog u mjesecu gledaju poštara kako nekome drugom u komšiluku nosi penziju dok se oni snalaze kako znaju i umiju.