Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Tito i Ja”, ali ovaj put iz javnog proračuna

sjeverna koreja1Stjecajem okolnosti nekako nam u ruke dođe “Info bilten”, Informativno glasilo Općine Visoko, br.01, I-XII 2013.god. Navodno ovaj najnoviji eksperiment u javnosti treba da se pojavi u danima koji su pred nama. Pomalo čudno, u teškim vremenima recesije, trezorskog poslovanja i situacije u kojoj štedimo na učenicima i studentima na 74 strane kvalitetnog masnog papira sa ful kolor fotografijama velikih rezolucija pojavljuje se bogato odštampani, ničim izazvani bilten koji je vjerovatno svrha sam sebi.

Bilten po dizajnu, sadržaju i svemu ostalom podsjeća na bilten koji je izdao OO SDA 2012.godine koji je obilovao fotografijama sa predizbornih skupova u kojima se veličao kult ličnosti i svaki drugi oblik idolopoklonstva sa krajnjim ciljem pridobijanja birača.

Međutim, ništa to ne bi bilo sporno, pa čak ni to što se dešava u situaciji kada imamo jasan stav da se štedi i na medijima, i kada su srezana sredstva i za taj oblik promidžbe Visokog i informisanja javnosti, do te mjere da se prilikom raspodjele i ono malo novca za visočke medije naš portal uopšte nije tretiran u tim podjelama iako je cijela 2013.godine obilovala saopćenjima za javnost iz press službe Općine koja smo uredno objavljivali, tako da smo na kraju i prevareni i pokradeni – a ko krade taj i laže.

I opet sve to ne bi bio problem, da u ovom biltenu možemo vidjeti:

– koliko nas je ovo koštalo

– kojim je parama plaćeno

– zašto nam treba ovaj bilten

– šta je njegova svrha

– cilj

– ko je urednik

– ko je štampao

– ko je radio dizajn

– na osnovu kojeg tendera i koje Odluke 

– zna li Općinsko vijeće kao zakonodavno tijelo za ovaj projekt

– koji je tiraž

– kome će ovo biti distribuirano…

– itd… itd… 

Ako stvari posmatramo drugačije i ako je ovo projekt OO SDA Visoko sa malim zloupotrebljavanjem institucije Općine i poistovjećivanjem sa strankom i načelnikom iz svojih redova, plaćeno stranačkim/privatnim novcem, onda to možemo posmatrati kao dobar predizborni potez pred Opće izbore 2014.godine. Jer, ko se bar malo razumije u novinarstvo i PR na prvi pogled uočava da je omjer privatne promocije i općeg interesa 5:1 i to naravno nema potrebe da plaćaju svi porezni obveznici niti to treba biti dio javnog proračuna. 

U svakoj drugoj varijanti, jebo Sjevernu Koreju šta je ovo…bilten 15bilten 2bilten 3bilten 4bilten 5bilten 6bilten 7bilten 8bilten 9bilten 10bilten 11bilten 12bilten 13bilten 14