Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pravi zbirku od markica s odbijenica za posao

selim jusicZa šest godina, koliko već nosi zvanje profesora historije, Selim Jusić (30) iz Visokog uspio je sakupiti 31 mjesec radnog iskustva u pet različitih škola. U istom periodu dobio je oko 300 odbijenica iz firmi i ustanova u kojima je konkurirao za radno mjesto. Zbog toga je došao i na zanimljivu ideju. 

Uzgaja maline 

-Za šest godina oko 300 puta sam poslao prijavu za posao. Većinom su me odbijali, a meni je palo na pamet da sakupljam poštanske markice s odbijenica i uskoro ću ih uobličiti u filatelističku zbirku – kaže nam Jusić. 

Njegova supruga je, također, bez posla, a ovaj vrijedni mladić na sve načine nastoji osigurati egzistenciju za svoju porodicu. U posljednje vrijeme počeo se baviti uzgojem malina i pčelarstvom. Priprema i magistarski rad za koji je, također, neophodan novac, a upravo filatelistička zbirka koju pravi mogla bi dijelom riješiti taj problem. 

Uvod i korice 

-Namjera mi je da zbirku uskoro završim, napravim uvod, lijepe korice, i da je pošaljem na adrese naših političara. Nadam se da se neko od njih bavi ovim hobijem i da će je otkupiti. Iza svake markice je mukotrpan proces, od pisanja prijave na konkurs, preko slanja preporučene pošte, odlaska na intervju, do dolaska markice na kućnu adresu – kaže mladi profesor historije iz Visokog.

Pregleda konkurse

Selimov radni dan počinje pregledanjem novih konkursa u dnevnoj štampi i na internetu, a nakon toga slijedi i njihova analiza. Jusić kaže da nakon šest godina prijavljivanja na konkurse i odlazaka na razgovore može procijeniti gdje se vrijedi prijaviti.