Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana promocija knjige Mustafe ef. Spahića

prom spahic 1Novootvoreni Klub knjige večeras je bio premali da primi sve zainteresirane za promociju knjige autora Mustafe ef. Spahića. Povodom 23.aprila, “Svjetskog dana knjiga i autorskih prava”, a u organizaciji Kluba knjige i “Print studio ESSE” održana je promocija knjige autora Mustafe ef.Spahića, “Tamo gdje prestaje riječ – počinje zlo”. Gosti i promoteri ove knjige bili su prof. Mustafa Spahić, mr. Meho Šljivo, urednik Preporoda, prof. Muamer Tinjak, prof. Mirzet Hamzić.

Biografija autora:

Mustafa Spahić (Puhovac, Zenica, 1950.) je srednjoškolski profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi na predmetima historija islama, ahlak i sociologija.

Potječe iz porodice koja je dala ne mali broj učenjaka svojoj zajednici. U rodnom kraju, završava osnovnu školu, u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu 1973. godine, fakultet političkih nauka 1978., također u Sarajevu.

U Martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misliju imama, hatiba, i muallima u Sarajevu. Od 1993. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu za profesora sociologije, ahlaka i historije islama. Uz profesorsku svakog petka obavlja i hatibsku dužnost (džamija Ćobanija).

„Mustafa Spahić pripada maloj, toliko malobrojnoj grupi javnih uglednika bošnjačko-muslimanske javnosti da bi ih se moglo pobrojati na prstima, koji predstavlja potpunu suprotnost opisanoj većini. Svoj nepobitni ugled i autoritet koji decenijama uživa među istinskim vjernicima, Spahić ne koristi da bi „mudro šutio“ o pojavama koje najteže opterećuju društvo. A ono po čemu je apsolutno jedinstven među uglednicima njegovog renomea jeste da se ni najmanje ne libi ne samo da takve pojave prvi označi pravim terminima, već i da imenom i prezimenom ukaže na najbeskrupuloznije i najmoćnije protagoniste prakse koju podvrgava utemeljenoj analizi i kritici.“

(Iz recenzije: Senad Pećanin, Mustafa Spahić- Snaga usamljenosti)

prom spahic 2prom spahic 3