Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Politički autsajderi i mentalno klonirani građani

izbori opci 2014Očito je da građane naše općine neko treba probuditi iz višegodišnjeg nedemokratskog pasivnog “vegetiranja”, “samosažaljenja” i čekanja da im se pojavi neko ko će s dva pokreta čarobnim štapićem riješiti sve probleme. Ko je taj, koji će građane (mentalno nedemokratski klonirane) učiti i naučiti mogućnostima korištenja vlastitih inicijativa i kreiranja njihove kvalitetne/čovjeka dostojne sadašnjosti i budućnosti?? Trenutno ga nema!

Nažalost, kod nas kao da su građani mazohistički i idolopoklonski u funkciji vladajuće elite, koje plaćaju iz svoga novčanika i koje moraju trpjeti do kraja mandata, koje su im oni dali. Riječ je o građanskoj neodgovornosti spram samih sebe i naspram svojih budućih naraštaja, i još gore, o uživanju zbog neznanja nečega što se ne zna (a moralo bi se znati), a neznanje je neodgovorno i spram sebe, a i drugih.

S druge strane, imamo vladajuće političare, ili bolje “političke autsajdere” i ”analfabete”, koji svoju karijeru upravo i grade na neznanju naroda i nesklonosti i neinformiranosti o demokratskim principima djelovanja. Pa zar je većini njih stalo da građani budu u većem obimu informisani i da mogu prepoznati manipulacije, da znaju postavljati prava pitanja, odnosno da imaju izgrađen refleks prepoznavanja kvaliteta od pukih ponavljanih obećanja, koja su već u startu neostvariva?

Osim rjeđih izuzetaka, nije im stalo, a morali bi, da izvršavaju svoja obećanja koja su dali prije dvije godine. Visočka vladajuća elita, ide linijom manjeg otpora i demokratski neprosvijećenim (koloidnoj) grupama građana nude razne bajke i čuda, a to je samo nisko profilirana standardizacija ili snižavanje ukusa i kriterija, opasnih po one koji, “preko njihovih leđa”, vladaju njihovim životima, novčanicima i dušama.

Nažalost, kod nas je dobivanje bilo kakve (političke ili resorne funkcije na lokalnom nivou) funkcije vezano za nepotizam, stranačku poslušnost ili nagradu (zadnji primjer – konkurs za prijem volontera), za privilegij bez velike odgovornosti narodu. Kao da je prevladalo mišljenje (kod jednih) i pomirenje (kod drugih) da se bilo koja (inače odgovorna) funkcija shvata kao siguran posao uz dobru plaću iz budžeta za podobne, te dobra mogućnost dodatnih zarada ili “rada na crno” kroz instituciju.

S druge strane imamo građane u našoj općini, koji i ne znaju koja i kakva prava imaju; koji misle kako izabrane ne treba ništa pitati; koji ne znaju zajednički djelovati i postaviti se na nivo formalno-pravne ravnopravnosti u odnosu na općinske organe. Ne znaju, niti žele da saznaju.

Rijetko (ili nikako) se dešava da građani izađu na ulicu ili iskažu “građansku neposlušnost” zbog (prikrivenih) malverzacija njihovih izabranika i “zaštitnika”, odnosno zbog zaštite svojih istinskih građanskih prava ili interesa?!

K.G.