Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nisam primljena kao volonter, jer nisam član SDA

By Hamdo MataradzijaJa Minela Pelto Dedić izjavljujem da nisam primljena u Općinu kao volonter, jer nisam podobnik i član SDA stranke. Ja kao kćerka bivšeg borca sa mnogobrojnim ratnim vojnim priznanjima treći put sam dobila odbijenicu iz ove javne ustanove. Prvi put je to bilo prošle godine kada sam se javila na ovaj isti konkurs, gdje se prvo tražio inženjer saobraćaja, a poslije baš cestovni smjer. Tada nisam ni bodovala, svrstana kao zalutali očito.

Iste godine bila sam 60-a i neka na konkursu za instruktora i popisivača. Ondje je bolje bilo napisat da si lama nego da si Bošnjak, ljudi koji su se bolje snašli i bolje identificirali s našim manjinama pored onih stranačkih podobnika i poznanika su i radili. A bodovanje je posebna priča, dobila sam ih samo pola na opći utisak, kako li je to zaključeno. Vjerovatno je gospođa Novokmet bila bolje našminkana od mene. Da se vratimo ovom konkursu. Prošle godine nisam ni bodovana, ali ove godine imam najviše bodova, ali se nisam odazvala na intervjuu, za koji nisam ni obavještena, ali i dalje sam isti smjer.

I kada sam konačno otišla dolje kažu mi nisi ni zvata na razgovor nego: “Zvali smo te da ti kažemo da ti tu ne možeš raditi, jer nije tvoj smjer niti će se tu ikada tražiti.“

OK, moj smjer ne odgovara u općini, neće se ni tražiti u općini, ali odgovara bilo koji smjer s Elektrotehničkog fakulteta ili odgovara Kriminalistika. Ko će od njih tu raditi svoj pravi posao?

Koja slučajnost traži se magistar kriminalistike samo mjesec dana nakon što je naša vijećnica tražila da se planira konkurs samo za volontere kriminalistike koji su dugo na birou i koji nisu odradili svoj pripravnički staž.

Pa dobro, drugi mogu čekati, bitno je da ona odradi svoj pripravnički staž. Iskreno mi je muka od stranačkih i maminih i babinih sinova. U poštu ne mogu da se zaposlim, jer mi nije u rodu niko iz SDP-a. A kako se tu zapošljavaju to je posebna priča

Dobro Minela niko tebi nije kriv što tvoj babo ne radi u općini, nema veze što je on truho u rovu i što si ti izgubila dijete dok si se ti trudila da dobiješ zvanje magistra da bi svojoj djeci obezbijedila budućnost. Za vas ovdje nema mjesta, ovdje ima mjesta samo za bezobrazne nepotiste koji se bore za svoje, zna se već šta.

Neću da se izražavam kako ne treba, jer to ne stoji ni mom obrazovanju ni ponosu. Nisam od onih koji se naginju kako vjetar puše, niti hoću da svijet od mene okreće glavu, jer mu je muka od lopovluka koji se više i ne skriva. Javit ću se na svaki sljedeći konkurs i ako je već neko unaprijed planiran za tu poziciju i samo treba da se odazove kako bi to sve bilo po PS –u.

S poštovanjem,

Minela Pelto Dedić