Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zekija Omerbegović sad svijetla obraza može preglasavati u korist SDA

kadija te tuzi kadija ti sudiKomisija za statut i propise na 22. sjednici, održanoj 24.3.2014. godine, utvrdila je Prijedlog autentičnog tumačenja odredbe člana 26. Poslovnika Općinskog vijeća Visoko koji dostavlja Kolegiju Općinskog vijeća radi uvrštavanja u dnevni red sjednice Općinskog vijeća. Famozno “autentično tumačenje” nije ništa drugo nego davanje legitimiteta tehničkom licu OV Visoko, u ovom slučaju Zekiji Omerbegović da preglasava kada su pozicija i opozicija 4:4.

Sad ćemo i pojasniti o čemu se radi. A inače problem u odnosu između Općine i stanovnika Visokog (čitaj birača) je taj što zvanična Općina potonje smatra bezličnom masom i vrijeđa njihovu inteligenciju i glavni adut u takvom ponašanju im je neznanje i neinformisanost građana.

U zvaničnim materijalima za narednu sjednicu OV Visoko “autentično tumačenje” izgleda ovako:

U cilju unapređenja, efikasnosti i usklađivanja rada Općinskog vijeća, Općinsko vijeće uspostavlja Kolegij Općinskog vijeća (u daljem tekstu: Kolegij) koga čine:
– predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća
– predsjednici klubova vijećnika u Općinskom vijeću i
– sekretar Općinskog vijeća.

U radu Kolegija učestvuje Općinski načelnik.

Citiranom odredbom Poslovnika Općinskog vijeća, u kojoj je u stavu 1. navedeno ko čini Kolegij Općinskog vijeća, jasno i nedvosmisleno je propisano da Kolegij Općinskog vijeća čine: predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća, predsjednici klubova vijećnika u Općinskom vijeću i sekretar Općinskog vijeća, što podrazumijeva da su lica koja obavljaju funkcije navedene u alinejama stava 1. citirane odredbe međusobno ravnopravna u okviru svojih prava i dužnosti člana Kolegija Općinskog vijeća, a u vršenju poslova iz nadležnosti Kolegija Općinskog vijeća.

Međutim šta je suština i u kojem grmu leži zec?

NIKAD, ama baš NIKAD ranije sekretar vijeća, u ovom slučaju Zekija Omerbegović na Kolegiju nije imala pravo glasa. A u novonastaloj situaciji gdje SDA jedino nema suverenu prevlast, da bi se i to promijenilo matematika je sljedeća:

POZICIJA: Predsjedavajuća: Mirela Mateša, Dopredsjedavajuća: Aida Zerdo, Predsjednik kluba SDA: Mirza Omanović i Predsjednik kluba SBIH: Izet Smajević.
Dakle – 4 glasa.

OPOZICIJA: Predsjednica kluba SBB: Nevzeta Begić, Predsjednik kluba SDP: Dejan Šćepanović, Predsjednik Nezavisnog kluba: Nermin Sudžuka i Predsjednik Kluba BPS – Mirnes Fatic.

Također – 4 glasa.

I šta se dešava, pošto uglavnom na glasanju bude 4:4, SDA se dosjetila i odlučila da i Zekija Omerbegović kao tehničko lice koje prisustvuje sastancima Kolegija treba da glasa, a ona UVIJEK uvjetovana mnogim stvarima, glasa uz SDA i tako preglasava ionako tanku opoziciju.

Koliko smo upoznati opzicija se i žalila Komisiji za Statut i propise kojom predsjedava poslušnik iz SBiH Salih Purišević i koja je sačinjena isključivo od kadrova SDA koji su po principu kadija te tuži, kadija ti sudi, presudili da je Zekija Omerbegović punopravan član Kolegija koji ubuduće može svijetla obraza glasati i preglasavati svaki put kada to zatreba.

Ovdje nije problem što je nekadašnja “Super žena” Općine Visoko u mandatu Muniba Alibegovića i uvijek vjerna Zekija Omerbegović, član Kolegija kao tehničko lice, što ona zapravo i jeste. Problem je što ima pravo glasa, jer Zekija Omerbegović nije bila kandidat na izborima, građani je nisu birali i niko joj nije dao mandat da bi mogla preglasavati u bilo čiju korist.

Međutim, u današnjem Visokom sve je moguće, pa tako i ovakve situacije nevješto upakovane u “autentična tumačenja”.