Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sramota, pravoslavni vjernici opet u crkvi sa razbijenim prozorima

crkva svetog prokopija razbijeno staklo 2Hrišćani u cijelom svijetu danas su obilježili Veliki petak, dan kada je, po vjerovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti. I u Visokom je danas u prisustvu malog broja vjernika u visočkom hramu svetog Prokopija obilježen Veliki petak. Sramotno za Visoko opet su uočena razbijena stakla crkve kao odraz spremnosti na suživot i toleranciju, sve suprotno onome što vlast priča i čime se hvali u javnosti.

crkva svetog prokopija razbijeno staklo

Inače, tog dana Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne pjeva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedjelje) kada je, po vjerovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.crkva svetog prokopija 1crkva svetog prokopija 2crkva svetog prokopija 3crkva svetog prokopija 4crkva svetog prokopija 5