Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zajednički život nakon dva mjeseca ašikovanja

Razija i Uzeir11Loša ekonomska situacija, nedostatak razumijevanja i međusobnog poštovanja, jedan su od uzroka zašto u posljednje vrijeme sve veći broj brakova vrlo brzo završava i razvodima. Međutim, i prijeratna vremena sa sobom su često nosila i teške životne uslove, lošu ekonomsku situaciju, ali su, čini se, ljudi bili bolji i bilo je mnogo više poštovanja, međusobnog razumijevanja i ljubavi. O tome svjedoče i hadži Uzeir (83) i njegova supruga Razija (79) Jusufbegović iz Stuparića kod Visokog, koji upravo ovih dana, tačnije 20.aprila slave 60 godina braka.

– Sve se desilo nekako brzo, Uzeira sam slučajno primijetila, bio je elegantno obučen za to vrijeme i nekako drugačiji, pogledi su se sreli, nakon toga je stiglo i upoznavanje, a nakon 2-3 mjeseca ašikovanja odlučili smo se za brak – priča Razija. Uzeir i Razija su se vjenčali u aprilu 1954.godine, jedno vrijeme proveli u Konjicu odakle je Uzeir, a onda se zbog njegovog novog posla skrasili u Stuparićima kod Visokog, gdje u ljubavi i slozi žive punih 60 godina. Odgojili su četvero djece, a dobili i devet unučića i dvoje praunučadi, tako da je u porodičnoj kući Jusufbegovića uvijek živo i veselo, a upravo rođenja, udaje, rođenje praunučadi i diplome su ono što ih ispunjava i čini sretnim. – Mi smo zajedno obavljali sve moguće poslove, uvažavali se, o svemu zajedno odlučivali i možemo reći da nikad nismo izgovorili ružnu riječ jedno prema drugome. Upravo su ljudskost i dobrota ono po čemu ljude uvijek pamte, a ponosni smo i na svoju djecu, koju smo fino odgojili i za koju nam niko nikada nije kazao ružnu riječ – kazuju supružnici Jusufbegović.

Razija i Uzeir 22Zajedno su već 60 godina, a kroz život je bilo mnogo lijepih, ali i ružnih stvari. Ipak, mnogo je više sretnih i lijepih trenutaka kojih ni danas ne nedostaje. – Najveću radost nam predstavljaju zajednička okupljanja, Bajrami, iftari, rođendani djece i unučadi, a upravo ovih dana, ako Bog dragi da, treba nam doći i naša unuka koja godinama živi u SAD-u i to će biti prvi put da vidimo i svoja dva praunuka. To je nešto posebno i taj dolazak s nestrpljenjem očekujemo i to će nam biti najljepši poklon za 60 godina braka – kazao nam je na kraju posjete hadži Uzeir Jusufbegović.

Posted in BiH