Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena izložba pod nazivom “Zdravlje mladih”

Izložba Zdravlje mladih

Večeras je u prostorijama Galerije Likum 76 upriličena izložba crteža mladih visočkih likovnih umjetnika, simboličnog naziva “Zdravlje mladih”, koja je ustvari dio projekta Prijateljskog centra za zdravlje mladih Visoko, koji je dio programa All Inclusive, Fondacije Mozaik, finansiranog od strane Fondacije Light for the World iz Austrije i Austrijske razvojne agencije.

Nakon održane četiri radionice slikarstva u Galeriji Likum 76, u proteklom periodu, kojima je prisustvovao veliki broj mladih iz Visokog, posebice srednjoškolaca Gimnazije “Visoko” i korisnika Dnevnog centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Visoko, večeras je upriličena svečana izložba ovih radova, koja za cilj ima produbljivanje svijesti mladih kroz umjetnost.

Prisutnima se obratila voditeljica ovog programa, Lamija Karalija, koja je kazala da je osnovni cilj projekta poboljšanje uslova zdravstvene zaštite mladih u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja na području općine Visoko. Kroz projekt likovnih radionica željelo se poručiti mladima kako imaju priliku da svoje osjećaje izraze u materijalnom obliku, ovoga puta na platnu, što je dovelo do jedne ovakve izložbe kojom se želi pokazati postojanje svijesti mladih u ovom području.

Također, prisutnima se obratio i gospodin Džemail Silajdžić, ispred Galerije Likum 76, koji je izrazio podršku ovom i ovakvim projektima koji se održavaju na području općine Visoko, kazavši kako je zadovoljan onim što su postigli mladi prikazujući svoje poruke slikarskom tehnikom, te kako mu je izrazito drago što imamo priliku jednu ovakvu izložbu gledati u Galeriji Likum 76.

Na kraju, svoje izlaganje, završila je voditeljica programa Lamija Karalija, zahvalivši se svim donatorima i prijateljima ovog projekta koji su doprinijeli da se ostvari jedna ovakva izložba, proglasivši izložbu svečano otvorenom za javnost, te pozivajući sve građane da dođu i pogledaju ova svojevrsna remek djela mladih Visočana.

Detaljnu fotogaleriju možete pogledati na našem Facebook portalu: https://facebook.com/visokocoba