Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koncert za mir 23.aprila u Visokom

pozivnica koncert23. aprila, u Gradskom kinu Visoko sa početkom u 19:00 sati, a dan poslije u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru sa početkom u 19:30 sati biće upriličeni koncerti koje će u Visokom i Sarajevu zajedno održati Interkulturalni zbor mladih Visoko, Kamerni zbor mladih Liebfrauenkirche iz Koblenza u Njemačkoj, orkestar BellArte iz Sarajeva i solist Selmedin Smajić, učenik Medrese Osman ef. Redžović iz Čajangrada kod Visokog. Koncerte organiziraju Franjevačka klasična gimnazija Visoko, Rotary Club Sarajevo i Bosanski kulturni centar Sarajevo.

Na koncertima, izvođenjem izvanrednog djela The Armed Mann – A Mass for Peace (Naoružani čovjek – Misa za mir), engleskog skladatelja Karla Jenkinsa, mladi obaju zborova pokazat će vam plod svoga jednogodišnjeg rada. Isto djelo su oba zbora izuzetno uspješno već izveli 24. 3. 2014. u Koblenzu pred 1.400 gledatelja uz pratnju Rajnske državne filharmonije.

Interkulturalni zbor mladih Visoko, osnovan je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i sastoji se od 31 učenika FKG-a i 20-ak studenata koji studiraju u Sarajevu, a potječu iz raznih dijelova BiH. Zbor vodi prof. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gđica. Alma Aganspahić.

Kamerni zbor mladih iz Koblenza broji 46 pjevača pod vodstvom maestra gosp. Manfreda Faiga. Na koncertima će dakle oba zbora nastupiti zajedno sa skoro 100 pjevača uz pratnju orkestra od 19 članova sastavljenog dijelom od članova sarajevske filharmonije, a dijelom od studenata Muzičke akademije.