Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličen program u povodu 10 godina Teatra “Confero”

DSC 3070 800 x 600

Večeras je u prostorijama Gradskog kina Visoko i u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko upriličen program obilježavanja desete godišnjice postojanja Udruženja ljubitelja scenskih umjetnosti “Confero”.

Naime, prije tačno deset godina, 11. aprila 2004. godine Confero je startao sa svojim radom na području Visokog, pod palicom vrijednog glumca i režisera, a danas novinara, Rasima Pavice, kojemu je cilj bio da okupi što je moguće više srednjoškolaca oko jedne teatarske grupe, što je na kraju, vrijednim radom i trudom, uspio da pretoči u realnost.

Program obilježavanja rođendana Confera počeo je u 18:00 sati izložbom svih afiša i plakata za predstave, koje je ovo udruženje uspješno “iznijelo” na plećima visočkih srednjoškolaca, u Zavičajnom muzeju Visoko. Tom prilikom prisutnima se obratila i gospođa Mubera Pulo koja je, kao radnica Zavičajnog muzeja, čestitala ovom udruženju ovaj veliki jubilej i poželjela mnogo sreće u radu koji udruženje planira u narednim godinama. Potom se prisutnima obratio i glavni režiser Confera, Rasim Pavica, koji je govorio o samom postanku udruženja, njegovim prvim koracima i onome što ih je dovelo do uspješnog desetogodišnjeg rada, nakon čega je predstavio izložbu plakata, afiša i rekvizite iz predstava koje je Confero predstavljao visočkoj publici, ali i publici u drugim gradovima, na daskama koje život znače.

Nakon ove izložbe svi ljubitelji pozorišta mogli su uživati u sjajnom komadu mladog, talentovanog muzičara i glumca, Farisa Pinje, koji je predstavio svima svoju monodramu pod nazivom: “Pamela, mrzim te!”, koja je ustvari odraz jednog tinejdžerskog životnog puta u današnjem vremenu i koja nosi snažnu poruku o opasnostima ovog digitalnog i savremenog svijeta, te o problemima koji muče mlade ljude u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

Po završetku predstave i nakon kratkog koktela u foajeu visočkog kina, predstavljene su visočkoj publici još dvije tačke, od kojih je jedna Dokumentarni film o nastanku i radu srednjoškolske scene Confera, a druga predstava pod nazivom: “Islamofobija ili Smijem li reći ko sam”, koja je ujedno i posljednji uradak koji je Confero spremio netom prije svoje godišnjice.

Važno je napomenuti da je Confero jedna od dvije teatarske grupe koje egzistiraju na području Visokog te da je, uprkos tome što je teškim trudom morala prvo izgraditi svoje ime pored velikana visočkog teatra Total, uspjela da dostigne jedan nivo koji je krunisan sa mnogim nagradama i priznanjima za mlade visočke glumce, što umnogome uvećava ovaj desetogodišnji jubilej Udruženja ljubitelja scenskih umjetnosti Confero, koje je svojim sugrađanima za svoj rođendan poklonilo jedan divan poklon, pokazujući na koji to način oni promovišu prave vrijednosti koje dolaze iz Visokog.

Detaljnu fotogaleriju sa ovog događaja možete pogledati na našem facebook portalu:  https://facebook.com/visokocoba