Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević: “Postoje špekulacije da je u pitanju organizovani kriminal”

skupstina palePriča o opasnom otpadu deponovanom na području opštine Pale, a za koju se vežu i neke firme iz Visokog, danas je dobila i svoj nastavak. Nakon medija, dežura zabrinutih građana, nevladinog sektora… u skupštinskim klupama danas se pozivalo na istrage, odgovornost i zabranu bio kakvog deponovanja otpada iz Federacije u RS. U Visokom je već odavno uvidom u statistiku vidljivo rapidno povećanja broja ljudi sa malignim oboljenjima, a za koje su sumnja da su nastala upravo zbog zagađenja vode i tla sumnjivim otpadom deponovanim zadnjih godina na raznim divljim deponijama po cijeloj općini.

Voda na području opštine Pale je potpuno ispravna za piće i korištenje, saopćeno je na današnjoj posebnoj sjednici Skupštine opštine Pale, koja je posvećena nelegalnom deponovanju sumnjivog otpada na području ove lokalne zajednice.

Vodu je ispitao regionalni centar Instituta za javno zdravstvo u Istočnom Sarajevu, nakon što su na području opštine Pale otkrivene divlje deponije u koje je odlagan sumnjiv otpad.

Skupština opštine je usvojila zaključke u kojima od nadležnih organa traži da utvrde da li je otpad opasan i o tome odmah obavijeste javnost.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je i današnja posebna sjednica pokazala da je Skupština opštine ozbiljno shvatila ovaj problem i da je data podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske da bi se razriješio ovaj slučaj, te procesuirali odgovorni.

Kovačević je pojasnio da postoje spekulacije da je u pitanju organizovani kriminal u kojem učestvuje i on kao načelnik opštine, komunalno preduzeće i druga lica, a jedini način da se to ustanovi je da MUP uradi svoj posao i da sve političke partije, nevladine organizacije i građani dostave MUP-u Republike Srpske informacije koje imaju o ovome.

On je naglasio da su odbornici usvojili zaključak u kome se navodi da će opština obezbijediti sredstva u budžetu i preduzeti adekvatne mjere kada se steknu zakonom propisani uslovi za sanaciju nelegalnih deponija.

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević upoznao je odbornike sa informacijama kojima raspolaže policija i preduzetim aktivnostima, te naglasio da je lokalna zajednica ozbiljno shvatila ovaj problem.

Vasiljević je istakao da će Centar doći do činjenica i dokaza koji će jasno potvrditi da li je riječ o opasnim materijama, kao i o tome da li su to krivična ili prekršajna djela.

On je naglasio da su, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, urbanizam i ekologiju Srpske, obezbijedili sredstva koja će omogućiti da naredne sedmice dođu stručnjaci Instituta za javno zdravstvo Beograd i obave vještačenje otpada, odnosno na licu mjesta uzmu uzorke i izjasne se da li je riječ o opasnom otpadu.

“Postoji sumnja da je riječ o opasnom otpadu iz razloga što je ova vrsta otpada 2008. godine deponovana na prostoru Višegrada i tada je vještačenjem ustanovljeno da je riječ o opasnoj materiji”, rekao je Vasiljević i dodao da se zbog toga čeka angažovanje Instituta za javno zdravstvo Beograd, koji u saradnji sa institutiom u Vinči vrši veoma složena vještačenja.

On je nagalasio da se mora ustanoviti o kakvim materijama je riječ, jer se u suprotnom ostavlja prostor da se opštine u Srpskoj pretvore u prostor za deponovanje otpada nastalog u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, postoje sumnje da se, osim otkrivenih, nalazi još nelegalnih deponija na prostoru koji pokriva Centar javne bezbjednosti, ali nije želio da govori o kojem broju deponija je riječ.

Odbornik Pokreta za naš grad Momir Blagojević predložio je zaključak da se mora zaustaviti deponovanje otpada koji nije nastao na području opštine Pale, a koji je Skupština usvojila.

“Nema ekonomske opravdanosti koja će dovesti do toga da mi primimo bjelosvjetsko smeće sa područja cijele regije”, rekao je Blagojević i dodao da se boji da divljih deponija ima i u blizini slivog područja vrela Miljacke, što bi dovelo u pitanje i vodosnabdijevanje opštine.

Palelive.com/Visoko.co.ba

Posted in BiH