Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog iznešenih kleveta i laži odlučio sam da reagujem, a za sve ostalo vidimo se na sudu

ragib vranac1Nakon iznešenih kleveta i laži, vezano za njegov rad i rad PJ “Šumarija” Visoko putem nekih manje važnih medija u Visokom kako smatra Ragib Vranac rukovodilac PJ “Šumarija”, odlučio se putem našeg portala zbog pravilnog informisanja javnosti obratiti sa svojom verzijom priče koju prenosimo u cjelosti.
 
Bez ikakve namjere da se pravdam za bilo šta, vezano za itrečene klevete na stranačkim medijima, samo želim da javnost zna da dotična osoba već dugi niz godina,a iz samo njemu poznatih razloga šalje prestavke sa sličnim sadržajem, svim tužilaštvima, inspekcijama, ministarstvima, Općinskom vijeću i policijskim strukturama i da su svi gore pomenuti u proteklih 11 godina vršili istrage i provjere u više navrata i nikad nisu utvrdili da je bilo šta tačno i istinito od tih navoda i optužbi, tako da je dotični postao jednostavno “neuvjerljiv” i “neutemeljen” za sve gore pomenute adrese. Rad PJŠumarija Visoko u sklopu JP ŠPD ZDK Zavidovići d.o.o.čiji sam rukovodilac, redovito, skoro mjesečno kontroliše kantonalni šumarski inspektor, o čemu postoje zapisnici, a evo već drugu godinu zaredom od kako sam opet rukovodilac i federalna šumarska inspekcija i po njihovim zapisnicima nije bilo primjedbi za kaznene sankcije. Šumarija se u svom radu bavi exploatacijom drvne mase po strogo utvrđenim godišnjim planovima iz Šumsko-gospodarske osnove koju na period od 10 godina odobrava Federalno ministarstvo PVŠ i uz izrađene izvedbene projekte odobrene od šumarske inspekcije.
 
Radove na sječi i izvozu vrše izvođači koji su prošli stroge tenderske procedure i kriterije i na osnovu ugovora sačinjenog u upravi društva u Zavidovićima. Druga i najvažnija aktivnost Šumarije Visoko su Šumsko-uzgojni radovi (POŠUMLJAVANJE) i gašenje i sprječavanje požara. Na žalost, čuvanje šuma i sprječavanje bespravnih sječa već 10 godina nije u našoj nadležnosti, pa su se od tog trenutka pa do danas šumske štete drastično povećale na svim terenima i ako se nastave ovim tempom Visoko će ostati bez šume. Ilustracije radi: ona masovna bespravna sječa koju smo nedavno vidjeli na Visočkoj TV nikad nije prestala niti bilo ko nešto čini da je zaustavi, a tako i na ostalim terenima. Službenike Odjeljenja Visoko KUŠ Zenica, čija je kancelarija u našoj zgradi, niko ne kontroliše u njihovom radu, niti su zainteresovani za opstanak i očuvanje “visočkih” šuma, a to mi je prije par mjeseci potvrdio i njihov šef rekavši da se iste ne mogu sačuvat i sve će otići jer ne postoji opći društveni interes da se nešto ozbiljnije poduzme u tom smislu, a ja odgovorno tvrdim da se sve može zaustavit u roku od 24 sata uz asistenciju policije i odobrenje tužilaštva o pljenidbi drvne mase, motorki, traktora i kamiona, kao što smo nekad mi radili, a tamo gdje je kritično smo dežurali noćima po nas 5 i više dok ne zaustavimo počinioce, tako smo odbranili “Kondžilo” od Lugova i Sebinja i Kazagića i Papratnice, sa čije je strane i danas sve sasječeno i golo, a tako bi bilo i sa Kondžilom i Zimčom i Liješevom i svim ostalim terenima koje sada skoro niko ne čuva ni nadzire na taj način. Sječa je intezivirana posebno vikendom, organizovane grupe danonoćno nesmetano sijeku i rade i dalje ih niko ne sprječava i zaustavlja. Jednostavno mora visočka javnost da shvati da se ovo mora zaustavit na ovaj ili onaj način. Moraju se ovi ljudi koji su to dužni po zakonu i za šta primaju plaću natjerat da združeno djeluju u sprječavanju ovog zla koje prerasta u katastrofu, a koja se neće moći nikad nadoknadit i život će nam zbog toga postati nemoguć na ovom prostoru.
 
Zato još jednom pozivam sve one istinske ljubitelje prirode i šume, a koji znaju o čemu govorim i koji su aktivno učestvovali sa mnom u prošlosti u borbi za očuvanje šumskog blaga, na raznorazne načine da dignu svoj glas i utiču na sve one koji mogu pomoći da ovo zaustavimo, jer nam je to u zajedničkom interesu za budućnost na ovim prostorima.