Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“misliPozitivno!”

mislipozitivnoDanas je u Visokom održano međuškolsko takmičenje “misliPozitivno!” u sklopu realizacije projekta obilježavanja “Svjetskog dana voda”, koji se svake godine obilježava 22. marta, u okviru kojeg se provode različite kampanje javnog zagovaranja o važnosti vode i vodnih resursa u Bosni i Hercegovini, ali i na regionalnom i globalnom planu, a ovogodišnji “misliPozitivno” bio je održan pod motom “voda i energija”. U takmičenju u kojem su se provjeravala znanja iz oblasti Ekologije i zaštite okoliša ostvareni su sljedeći rezultati:
1. mjesto ekipno JU MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko
2. mjesto ekipno JU Gimnazija “Visoko”

Najbolji pojedinačni uspjeh na ovogodišnjem “misliPozitivno” ostvarili su:
1. mjesto Belma Kahvić, JU MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko
2. mjesto Berina Omanović, JU Gimnazija “Visoko”
3. mjesto Amina Ibišević, JU MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko
Za najbolji pojedinačni uspjeh ostvaren na ovom takmičenju učenici će uz uručena priznanja biti i novčano nagrađeni, dok je za sve one koji su učestvovali u istom organiziran jednodnevni boravak na Boračkom jezeru koje leži na sjeveroistočnom podnožju planine Prenj, a koje je odabrao pobjednički tim iz ovog takmičenja.
Kampanja javnog zagovaranja o važnosti problema vode i vodnih resursa u Visokom nastavak je započetog projekta iz prethodne godine sa željom i namjerom da postane tradicionalno održiv i kao takav prepoznat i podržan i od strane Općine Visoko.
Izdvojili smo zanimljivo razmišljanje jednog od učesnika ovogodišnjeg “misliPozitivno”, Muhameda Muslije, koje prenosimo u cjelosti i neizmijenjeno:
“Što se tiče ekološke strukture i slike naše općine, mogu reći da nije tako povoljna. Kroz nekoliko posljednjih godina smo svjedoci brojnih pokušaja oživljavanja ekološke svijesti u našem gradu. Udruženja i akcije tog tipa su uglavnom vođene od strane mladih koji gledaju ka napretku i prosperitetu ne samo u Visokom, već i u ostalim područjima u Bosni i Hercegovini. Potrebno je pokazati da se ekologijom, čistom okolinom, sa malo truda može postići mnogo toga. Ekologija nije vezana samo za našu okolinu, ne to nije istina. Ekologija može da ima itekako veliki uticaj na ekonomiju, demografsku sliku i politiku naše općine. Kao što sam negdje pročitao: “Ekologija je ekonomija proširena na čitav svijet”. Ukoliko ne probudimo našu svijest i svijest kod naših građana, moglo bi biti prekasno. Istina je da čovjek ima vlast nad prirodnim resursima, ali mu to ne daje puno pravo da vrši neracionalnu eksploataciju dobara koja su mu data. Na kraju, želim da se zahvalim ljudima koji su omogućili jedan ovakav skup, naše druženje i manifestaciju, ipak možda ima nade za nas”.