Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kome vjerovati predsjednicima savjeta MZ-a ili načelnici?

savjet mjesnih zajednica vijeceIza nas je sjednica Općinskog vijeća Visoko zvana „Tematska sjednica Općinskog vijeća Visoko“ putem koje su predsjednici savjeta MZ koje egzistiraju na našoj Općini upoznali javnost o svome radu u protekloj godini i općenito o stanju u mjesnim zajednicama iz kojih dolaze. Neposredno prije ove tematske sjednice Općinska načelnica je održala press-konferenciju putem koje je informisala građane o svom radu i dala presjek dosada urađenog na općini Visoko.

Moram priznati lijepo to zvuči i kada se to sasluša može se kazati da je dosta toga urađeno i da je dosta toga pozitivnog i dobrog započeto, a sve ciljem unapređenja našeg životnog ambijenta. Međutim, dileme o stanju na našoj Općini nastaju onog momenta kada povučemo paralelu između onoga što nam je saopćila načelnica i onoga što su nam saopćili predsjednici mjesnih zajednica.

Ako je suditi po tim izvještajima možemo kazati da nam je mrka kapa i da su uslovi života naših građana izuzetno teški. Također, ako pažljivo iščitamo izvještaje mjesnih zajednica, te iste uporedimo sa izvještajima iz prethodnih godina, možemo primijetiti da građani iz godine u godinu upozoravaju na iste probleme, dok s druge strane, ako iščitavamo izvještaje općinskih vlasti o stanju u našoj lokalnoj zajednici dobivamo potpuno drugačiju sliku od one koju nam prezentuju predstavnici mjesnih zajednica.

Stoga se samo po sebi nameće pitanje kome vjerovati da li Općinskoj načelnici koja uz manjerku svake godine obiđe našu Općinu ili predsjednicima mjesnih zajednica koji su svakodnevno u svojim mjesnim zajednicama i koji zajedno se sa svojim komšijama svakodnevno susreću sa istim problemima.

Ako nakon press-konferencije načelnice i Tematske sjednice Općinskog vijeća Visoko ne znamo kome da vjerujemo da li predsjednicima ili načelnici, onda bi bilo najbolje da svi sami pokušamo sagledati stanje prvo u svojoj mahali, pa onda ako smo u mogućnosti i u ostalim mahalama, te da, na taj način dobijemo stvarnu sliku uslikanu našim čulima i osjetilima kojima nas je uzvišeni Bog počastio, pa da nas više niko ne može ubijeđivati i govoriti u kakvom se stanju nalazimo tj., ni novinari, ni političari, ni predsjednici savjeta niti bilo ko drugi. 

Zašto bi ovo bilo dobro da uradimo? Razlog je jednostavan predizborna je godina, te stoga ako smo zadovoljni sa svojim stanjem ne mislim ovdje na naše individualno stanje već na stanje općenito u našoj mahali, mjesnoj zajednici, općini, kantonu, odnosno u kompletnom društvu, pa ako smo zadovoljni da podržimo ove iste koji su nam vladali proteklih godina, a ako nismo zadovoljni da pokušamo naći neke nove ljude sa novim idejema i vizijama, a kojih, siguran sam u našoj čaršiji ima, samo što takve nećete naći uz manjerke i druge slične sohbete, jer uz manjerke idu samo oni koji ne mogu razmišljati svojom glavom jer su gladni i žude za ostvarenjem svojih ličnih ciljeva i ambicija, a takvi nam ne trebaju.