Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I opet mi, i opet u negativnom kontekstu, ovaj put u drugom Dnevniku RTRS-a

pale otpadUpozoravali smo, pisali smo, sugerisali. Pojašnjavali da jedna velika kompanija kakva je Prevent ne smije sebi dozvoljavati “piljarski” odnos prema segmentu društvene odgovornosti po pitanju odlaganja otpada, prvo u Visokom, a zatim u posljednje vrijeme i na čudnim i sumnjivim lokacijama po RS-u. Nakon što su mediji iz RS-a i Al Jazeera prenijeli priču o sumnjivom otpadu životinjskog porijekla koji su prijavili građani na lokalcijama pilane u Ljubogoštima i Mokrom i nakon pokretanja istraga o odgovornim licima ponadali smo se da to nema veze s nama kao u prethodnim slučajevima Kaknja i Travnika kada smo bili tema u državnim medijima u Federaciji.

Prvo su SRNA i Press 27.03. objavili informacije o sumnjivom i otrovnom otpadu koji dolazi iz Federacije, a zatim je istu temu tretirala i Al Jazeera sa snimcima lokacija i kamiona sa otpadom, da bi u drugom Dnevniku RTRS-a dan poslije 28.03., ponovo u kontekst cijele priče bilo dovedeno Visoko i firma Prevent. Scenarij potpuno isti kao u Visokom prije nekoliko godina. Radi se o divljim deponijama, istraga je pokrenuta na inicijativu građana, koji su se mjesecima unazad žalili na nesnosan smrad. Iz straha od zaraznih bolesti i zagađenja vode još prije sedam mjeseci su obavjestili nadležne institucije. Ali pošto reakcije nije bilo, samoinicijativno su počeli da prate i “snimaju” kamione koji dovoze otpad. Nakon što su upratili način na koji se otpad odlaže, sačinili su detaljnu prijavu koju su dostavili nadležnoj instituciji. Prijavljeni su firme čiji je otpad dovožen, vlasnici firmi koje su vršile deponovanje i registarski brojevi kamiona.

Prema izjavi jednog od mještana otpad je prvo odlagan na Šljivićevom imanju, ali kada ih je posjetila inspekcija, promijenili su lokaciju. Međutim kada su ljudi počeli da se bune zbog smrada, počinioci su promijenili taktiku pa su otpad dovozili noću. U namjeri da sve prikriju na kamione su tovarili šut, piljevinu i slično, kako bi neopaženo prošli pored policije.

Istraga je u toku, ali Visoko opet u negativnom kontekstu ode u javnost, baš kao i firma koja zapošljava najviše Visočana, što svakako nije interes kako Visokog tako i vlasnika firme. Problem sa Preventovim otpadom je problem koji ova firma ne zna da riješi godinama unazad, odnosno na ponuđena rješenja u kojima ne bi dolazilo do ovakvih situacija vlasnici firme pod uticajem lokalnih “malih bogova” ne pristaju. Raznorazni se direktori mijenjaju, srednji menadžmenti, raznorazni “eksperti”, ali smrad u Visokom ostaje, kao što je jedno vrjeme ostajao i opasni otpad, pa čak i u krugu same fabrike. Onog trenutka kada isti taj otpad napusti Visoko u nepoznatim pravcima, obično ga prije ili kasnije gledamo u informativnim emisijama BH televizija. Sad ostaje samo pitanje vlasniku ove velike kompanije da li je isplativije mijenjati urednike raznoranih medija po BiH i objašnjavati lokalnom stanovništvu u blizini divljih deponija kako otpad nije štetan, ili je bolje smijeniti u Preventu osobu koja je godinama unazad kamen spoticanja u sistemskom rješavanju ovog problema u interesu kako Preventa, tako i Visokog i općenito privrede u Bosni i Hercegovini.