Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Muhamed Husić: “Obećano, ispunjeno”

muhamed husic crno bijela1I to smo dočekali. Simbol propasti svih visočkih politika zadnjih dvadeset godina ilustrovan kroz izgled nekadašnje robne kuće Vema kako sada stvari stoje blizu je početka rješavanja. U petak 21.03. u dnevnom listu Oslobođenje na 39. strani objavljena je prodaja RK Vema. Pljačka i rasprodaja svega što je bilo pod kapom Veleprometa maloprodaje vjerovatno bi još trajala ili bi bilo još pokušaja da se pokrade ono što je preostalo, pa tako i RK Vema. Međutim, dolaskom na funkciju ministra privrede ZDK krajem prošle godine, Visočanin Muhamed Husić i kadar SDP-a obećao je tada kada je u pitanju Visoko da će pokušati riješiti tri stvari: RK Vema, asfaltiranje rukometnog terena u Lukama i vodosnabdijevanje za kompletno područje Gračanice. Kako sada stvari stoje, obećanje je na dobrom putu i da se ostvari. Oglašavanje prodaje RK vema je bio povod da zatražimo izjavu od aktuelnog predsjednika OO SDP-a Visoko i još uvijek aktuelnog ministra privrede ZDK.

“U arhivi vaših tekstova možete pronaći šta sam izjavio prilikom dolaska na funkciju ministra privrede ZDK i nakon pet mjeseci možete vidjeti i šta sam napravio. Dakle, ovdje pričam samo o Visokom, ne o cijelom kantonu. Vema je sada na dobrom putu da konačno bude riješena u interesu svih, najprije njenih radnika, radovi na rukometnom terenu stadiona Luke su započeli i vidljivi su golim okom, da mještani Gračanice nisu izmanipulisani danas bi mogli gledati praktično, a ne samo slušati teoretski kako im se rješava pitanje vode, kao što to gledaju i doživljavaju mještani Smršnice. Robna kuća Vema je kolektivna emocija svih Visočana, godinama je gledamo kao veliku deponiju smeća i ruglo usred grada. Odmah po dolasku na funkciji ministra, a s obzirom da je taj problem u resoru ministarstva privrede ZDK zauzeo sam se da pokušam riješiti pitanje Veme i svih radnika Veleprometa-maloprodaje koji su godinama prepušteni sami sebi bez ikakvih prava i mogućnosti da ostvare penziju. Bio je to veliki i svakodnevni posao s obzirom da privatizaciju u ovom preduzeću još od prije mog dolaska u Vladu ZDK istražuju nadležni organi. Prije svega morao sam promijeniti oblik društva (Odluku donosi Vlada u svojstvu Skupštine), zatim je bilo potrebno formirati Nadzorni odbor u koji niko nije htio iz poznatih razloga nelegalnosti poslovanja društva, a i oni koji su željeli nisu ispunjavali uslove. Ali to je sve već prošlost, ono što je važno jeste da, ukoliko dođe do prodaje Veme po pozivu koji smo objavili, 302 radnika će uvezati radni staž, a od trenutnih 25 ostalo bi samo 7 koji nisu stekli uslove za penziju. A o vizuelnom izgledu čaršije izlišno je i govoriti, jer bi iz centra grada nestala jedna građevina koja je sve samo nije ono zbog čega je napravljena.

Naravno, za sve ovo bilo mi je potrebno da održim bezbroj sastanka sa menadžmentom Veleprometa, Agencijom za privatizaciju, Vladom ZDK, advokatima, notarima… i sve se to dešavalo u trci s vremenom, jer u međuvremenu jedna advokatska kancelarija iz Visokog je pokrenula i stečajni postupak. Sad predstoji da se vidi ima li zainteresovanih po objavljenom pozivu za prodaju, situacija je čista i svako ko želi da kupi ovaj objekat ima formalno pravno potpuno riješenu situaciju oko zakonski legalne kupovine, sad je sve do trenutne ponude i potražnje na tržištu. Bio bih neizmjerno sretan kada bi se za mog mandata riješilo ovo pitanje”.

Muhamed Husić se odvažio i presjekao Gordijev čvor, otvorio mogućnost da se konačno riješi jedna velika visočka sramota i metafora za političku nesposobnost i lopovluk. Sada je samo pitanje što “osvjetljavanjem” pitanja Veme otvaraju se nove teme, kao što je nestanak 26 objekata koji su bili u vlasništvu Veleprometa-maloprodaje, odnosno postavlja se pitanje ko su ti profiteri koji su krađom državnog i kupovinom radničke bijede postajali “uzorni” građani Visokog i nekakva visočka društvena elita. Vrlo je interesantno saznati imena tih koji su kupovali objekte na način na koji su to radili od Velepromenta-maloprodaje. Također će biti vrlo interesantno pratiti situaciju kada neki budući vlasnik RK Vema pogleda papire i ono što piše u njima, te konstatuje kako mu nedostaju određeni metri kvadratni prostora koji je kupio, odnosno, vidjet će ih, ali će isto tako na njima vidjeti nelegalno izgrađene objekte. U konačnici možda baš iz tih razloga oni koji su pokušali “ispod žita” godinama unazad kupovati dio po dio Veleprometa-maloprodaje od nesretnog direktora ove firme već sutra budu i kupci RK Vema kako bi sve zataškali. Ukoliko se naravno prije njih ne pojavi neko sa više novca i većim ambicijama. Sasvim je izvjesno da su za Vemu sa najboljom lokacijom u gradu zainteresovani i drugi visočki privrednici koji su sagradili objekte u drugim dijelovima općine, tek toliko da neutrališu eventualnu buduću konkurenciju.

Pred nama je, vidjet ćemo. A do tada, zašto ne čestitati Muhamedu Husiću, čovjeku koji je riješio problem koji nas je sve mučio od prve granate koja je pala na nekadašnji simbol Visokog i njegove trgovine.