Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rusmir Hrvić: “Ovom gestom željeli smo skrenuti pažnju na potrebu čuvanja vode i njenih resursa”

oaza sarajevoPovodom obilježavanja Svjetskog dana voda koji se na današnji dan od 1993. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a obilježava diljem planete, podijeljeno je nekoliko hiljada boca Oaze  građanima Sarajeva i Tuzle.

„Ovom gestom željeli smo skrenuti pažnju na potrebu čuvanja vode i njenih resursa, kako izvorišta, tako i riječnih tokova, jezera i mora. Isto tako, namjera nam je bila da ukažemo na činjenicu da Bosna i Hercegovina raspolaže ogromnim potencijalima pitke vode, čiji kvalitet se redovno ovjerava najprestižnijim svjetskim nagradama. No, i pored te činjenice uvozimo stranu vodu u milionskim iznosima. Zato je ovo naš doprinos jačanju svijesti o potrebi zaštite voda, kao i o potrebi kupovine domaćih, zdravih i kvalitetnih brandova vode“, kazao je tom prilikom brand menadžer vode Oaza Haris Hrvić. 

Bosna i Hercegovina je najbogatija vodom od svih zemalja u regiji. Prema podacima Svjetske banke za 2012. godinu, koji tematizuju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Upravo je Oaza jedna od najboljih mineralnih voda na svijetu. OAZA je voda koja je kao prva iz Bosne i Hercegovine nagrađivana zlatnim medaljama za kvalitet i dizajn na jednom od najznačajnijih svjetskih sajmova voda u američkom Berkeley Springsu, i to nekoliko godina uzastopno.