Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zeničkoj bolnici ponovo zakazali dijagnostički aparati

bolnica dijagnostikaHiljade pacijenata sa područja Zeničko-dobojskog kantona upućenih na zdravstvene usluge Kantonalne bolnice u Zenici ne mogu računati na adekvatnu dijagnostiku jer su ključni uređaji ponovo van funkcije. Dr. Rahman Kovač, načelnik Službe za neurologiju, upozorava: “Ne možemo uraditi CT, ni magnetnu rezonancu, pa vitalno ugrožene pacijene, često i u komatoznom stanju, prisiljeni smo transportovati u neku od privatnih zdravstvenih ustanova kako bismo postavili valjanu dijagnozu i pristupili adekvatnom liječenju pacijenata.”

Nefunkcionalna dijagnostička oprema je vrh ledenog brijega problema ove ustanove. Uposleni su suočeni i s nedostatkom osnovnih sredstava za rad i sanitetskog materijala, lijekova, zbog čega su pod posebnim pritiskom. “Nemamo dovoljno lijekova pa moramo tražiti od pacijenata da ih kupe. Ne možemo realizirati sve pretrage koje inače radi Kantonalna bolnica”, kaže Indira Hodžić, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika u KB Zenica.

Odgovornost za trenutnu situaciju se pokušava, ističu ljekari, svesti na njih. To je pogrešna adresa – poručuju. Najveći teret pada na osnivača, jer on ne plaća svoje redovne obaveze. Bolnica je opterećena sredstvima koja nisu njena prirodna nadležnost, napominju iz sindikata doktora.

Kumulirani gubitak u ovoj ustanovi je veći od 16 miliona maraka, uključujući i obaveze prema dobavljaču dijagnostičke opreme. Neredovno servisiranje tih obaveza, smatra nadležna kantonalna ministrica Senka Balorda, dobavljači koriste za ucjene 350.000 pacijenata. “Svaki put pred uplatu dešavaju se iznenadni kvarovi na aparturi koju drži Simens. Ako je taj dug bio razlog da se počne s popravkom ili radom aparata, nadam se da će se to do sutra riješiti”, kaže ministrica.

Vlada ZDK-a u ostavci je, naime, danas uplatila 500.000 maraka od preostalog duga za opremu Simensu. No, time je ponovo samo privremeno riješeno pitanje funkcionisanja dijagnostičke opreme. Za sve ostalo, nužan je sanacioni plan, koji, kako tvrdi ministrica, uprava Bolnice nije kvalitetno uradila.

federalna.ba/Visoko.co.ba