Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Korupcija je dio negativne prakse u sportskom novinarstvu”

kemal ahmetovicPovodom debate o sportskom novinarstvu u BiH, koja će 20.03. biti održana u Mediacentru, napravili smo anketu među sportskim novinarima u Bosni i Hercegovini. O stanju sporta, ulozi i nedostacima sportskog novinarstva u BiH, govori Kemal Ahmetović, sportski komentator na Federalnoj televiziji. 

Šta je, po vama, danas najveći problem bh. sporta? 

Teško je samo jednom rječju fiksirati ili locirati najveći problem bh. sporta. Kao i sve u ovoj državi, problem je kompleksan, ali se može definirati, barem dijelom, i ukazati na stvari koje sport u našoj zemlji čine problematičnim. Problem je sistemski neuređena oblast sporta, i pored donesenog Zakona o sportu, vrlo malo se primjenjuje u praksi. Ekonomska situacija u BiH je poznata i ona dobrim djelom utiče na probleme sporta u cjelini. Nedostatak adekvatnih infrastrukturnih objekata na i u kojima bi sportisti provodili vrijeme u svojoj nadgradnji. Slab trenerski kadar u svim sportovima, a pojedini pozitivni slučajevi su incident, a ne pravilo. Jedan od velikih problema je i nedovoljan rad pedagoga u osnovnim i srednjim školama gdje treba kanalisati buduće sportiste (kao uzore mladim naraštajim) i one koji ga prate na borilištima kako bi se izbjegli česti negativni događaji na stadionima i oko njih.

Koliko sportsko novinarstvo i novinari sportskih redakcija doprinose tom problemu?

Ne može se izbjeći odgovornost novinara za cjelokupnu lošu situaciju u našem sportu. Korupcija je dio negativne prakse u sportskom novinarstvu gdje se promovira sve i svašta, bez pravog razloga, te se bez imalo ustručavanja stavljaju na stranu klubova i pojedinaca. Sve to proizvodi negativnosti, a ovih dana se o tome mnogo piše i govori.

Vaša ocjena stanja u sportskom novinarstvu u BiH danas?

Prije 10 godina bi bila možda i veća, ali u ovom trenutku trojka je gotovo i previsoka ocjena.

Media.ba/Visoko.co.ba